Tony Fadells uttalanden finns inspelade

Tony Fadells uttalanden finns inspelade

I samband med lanseringen av Brian Merchants nya bok, The One Device: The Secret History of the iPhone, så har The Verge publicerat ett utdrag ur boken där Tony Fadell säger att Apples Phil Schiller ville ha ett hårdvarutangentbord för iPhone. Fadell har tagit avstånd från uppgifterna, förnekat att han har uttalat sig så men nu hävdar Brian Merchant att Fadells finns inspelad.

Vi tar det från början.

Brian Merchant har skrivit en bok om hur Apple skapade iPhone. Under arbetet med boken så har Merchant intervjuat många av de som var med 2005, då arbetet startade. Tony Fadell brukar kallas iPods fader och han och hans team var viktiga i skapandet av iPhone. Phil Schiller, Scott Forrstall och Steve Jobs var andra nyckelfigurer. I boken nämns även Bill Bilbrey. Han och Fadell har lämnat Apple sedan iPhone lanserades.

Inför lanseringen av boken så publicerade alltså The Verge ett utdrag ur boken.

Gruppen

I boken berättas hur gruppen som jobbar med iPhone diskuterar design, funktioner och det hävdas att Phil Schiller var en högljudd förespråkare för att telefonen skulle ha ett fysiskt tangentbord.

Efter det att The Verges artikel publicerats så har Phil Schiller dementerat uppgifterna.

 

Även Tony Fadell har dementerat uppgifterna.

Här kunde historien och turerna ha tagit slut. Två av de inblandade dementerar uppgifterna i boken men nu hävdar Brian Merchant att han har spelat in samtalet med Tony Fadell och att citaten är korrekta.

“So I wasn’t in the room at Apple 10, 15 years ago when this would have happened,” says Merchant, who has the exchange on tape. “But this is a quote verbatim as Tony Fadell who was in the room told it to me. He told me this quote in such detail and he gave such a vivid account, and I had no reason to believe it was untrue.”

Macken: Uppgifter i bok tillbakavisas

Macken: Inifrån de innersta rummen

“It certainly wasn’t intended to make Phil Schiller look dumb. It was an opposing viewpoint… I think that it’s totally fine to be a dissenting voice and want to contextualize this emergent technology and even be opposed to it. Why would you not have someone in the room who is forcing people to think critically about this potentiality?”

The Verge

En gissning

Låt mig gissa vad som har hänt, utifrån nästan 25 års erfarenhet av att jobba som journalist. Fadell har drabbats av eftertankens kranka blekhet. Han har sagt det han påstås ha sagt men när han nu i efterhand inser vart detta bär så vill han backa, ta tillbaka och vältra över skulden på budbäraren. Jag ska inte påstå att det hände mig ofta när jag jobbade som journalist men de få gånger det hände så var jag glad över att ha spelat in samtalet. Något jag alltid gjorde så snart som jag ville dokumentera det som sades, i detalj, eller då jag hade anledning att misstänka att vederbörande kunde vilja ta tillbaka sina uttalanden i efterhand.

Nu ska tilläggas att det är skillnad på hur du behandlar en person van vid offentligheten och som är van vid att prata med journalister och hur du intervjuar mer ovana personer. Tony Fadell är inte ovan vid att prata med medierna och nu är det försent att försöka att ta tillbaka och backa.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This