Tack Apple!

Tack Apple!

 

Apple fortsätter att gå mot strömmen i en tid då många andra vill samla in mer data om oss, tvinga på oss automatstartande videor och reklam. I High Sierra så kommer Safari, Apples webbläsare effektiv stoppa alla automatstartande videor – en enda funktion som får mig att nästa sjunga “Hallelulja”.

För att vara tydlig – Apple samlar också in data om dig, mig och alla användare men den är anonym, inte ens Apple vet vem du är. Den insamlade informationen används för att förbättra tjänster, produkter och appar. Den används också för att samma tjänster, appar program och funktioner ska lära sig mer om dig och anpassa sig efter dig så att de fungerar bättre. Det är det som kallas maskininlärning och det var ett ett genomgående tema under Apples keynote.

Safari

Safari uppdateras i High Sierra och i iOS 11. En nyhet är att de videor som förpestar vår tillvaro och som automatstartas nu ska stoppas, effektivt. Apple sätter också stopp för kartläggning av det vi gör ute på nätet genom att blockera cookies och markörer i Safari.

Enbart de funktionerna fick spontana applåder av mig igår under Apples keynote.

I tider där Google ständigt hittar på nya sätt att samla in data om oss. I tider där Google vill komma över information om vad vi handlat, var och när så står Apple där som en fyrbåk, ensamma men på rätt sida om integritetsgränsen. Tror någon på allvar att Google kommer att nöja sig med att bara samla in data om vår köpvanor anonymt särskilt länge? Jag tror det inte för det är så sökjätten, Facebook och Twitter gör. De startar en ny tjänst, en ny funktion och förklarar sedan att de inte alls tänker kartlägga oss in i minsta detalj. När de första upprörda kritikerna höjer sina röster så försäkras att det vara handlar om anonym information. Sedan när kritiken lagt sig så slås de riktigt allvarliga kartläggningsfunktionerna på. Google gjorde det med YouTube och andra tjänster och lovade att de inte skulle samköra tjänster och konton. Sedan gjorde Google precis just det – slog ihop alla konton och samlar in data från alla dina konton.

Apple går mot strömmen och inför nu funktioner i High Sierra och nya Safari där kartläggning ska göras svårare, videor ska stoppas (som sagt) och vår tillvaro ute på nätet ska inte störas i lika hög grad av aggressiv reklam.

Apple Pay

Sverige fanns nu äntligen med bland de länder där Apple Pay snart kommer att lanseras (oklart exakt  när) och med Apple Pay kommer också en ny funktion där du kommer att kunna skicka pengar till vänner och bekanta ungefär som du kan göra idag med Swish. Skillnaden är att med Apple Pay så vet ingen, inte ens Apple vem du är, vad du köpt, var eller när. Du är anonym och dina köpvanor kan inte kartläggas.

I tider där andra vill veta allt mer om dig så går Apple mot strömmen.

Så, tack Apple!

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This