Snaran dras åt runt Donald Trump

Snaran dras åt runt Donald Trump

Nu avslöjas mer graverande uppgifter runt Vita Huset  och Donald Trump, som om de kan bevisas, kan leda till att den amerikanske presidenten ställs inför riksrätt. Nu ska noga understrykas att det är en lång och komplicerad process med osäker utgång innan .

Det är tidningarna Washington Post och New York Times som tillsammans med tv-kanalen CNN kommer med fler uppgifter om hur Donald Trump försökt påverka och stoppa FBIs utredning av hans administrations kontakter med Ryssland. Till att börja med så finns ett PM skrivet av den förre FBI-chefen James Comey om att Trump försökt förmå honom att lägga ned utredningen mot Michael Flynn.

Avslöjar

Nu avslöjar Washington Post att Donald Trump försökt förmå två högt uppsatta chefer inom den amerikanska underrättelsetjänsten att förneka att det fanns några kontakter mellan Trump, hans medarbetare och Ryssland. Trump ska även ha försökt att få de två cheferna att i sin tur försöka att påverka FBIs utredning av kontakterna.

On March 22, less than a week after being confirmed by the Senate, Director of National Intelligence Daniel Coats attended a briefing at the White House together with officials from several government agencies. As the briefing was wrapping up, Trump asked everyone to leave the room except for Coats and CIA Director Mike Pompeo.

Washington Post 

Ensam

New York Times avslöjar även att dåvarande FBI-chefen James Comey bett att inte bli lämnad ensam i möten med Donald Trump i samtal med landets justitieminister Jeff Sessions. Det ska Comey ha framfört i samtal med Sessions dagen efter det att Donald Trump bett honom att lägga ned utredningen mot Michael Flynn.

Stämmer tidningens uppgifter så är det en mycket tydlig indikation på att FBI-chefen insett att Trump var beredd att framför vilka önskemål som helst i samtal mellan fyra ögon.

WASHINGTON — The day after President Trump asked James B. Comey, the F.B.I. director, to end an investigation into his former national security adviser, Mr. Comey confronted Attorney General Jeff Sessions and said he did not want to be left alone again with the president, according to current and former law enforcement officials.

New York Times 

Utredning

Imorgon framträder den sparkade FBI-chefen inför senatens utskott som utreder de ryska kontakterna och enligt CNN så kommer James Comey förneka att han sagt till Donald Trump att presidenten inte är aktuell för någon utredning.

But one source said Comey is expected to explain to senators that those were much more nuanced conversations from which Trump concluded that he was not under investigation. Another source hinted that the President may have misunderstood the exact meaning of Comey’s words, especially regarding the FBI’s ongoing counterintelligence investigation.

CNN

Pussel

Det är svårt att ta sig runt likheterna med Watergate-skandalen där medierna spelade en central roll och inte minst Washington Post. Bit för bit så lades pusslet som slutligen ledde fram till att det fanns en majoritet i senaten för att dåvarande presidenten Richard Nixon skulle ställas inför riksrätt. Inför det hotet så valde Nixon att avgå. Han benådades närmast omgående sedan av Gerald Ford.

Senaten består idag av 100 ledamöter, 52 republikaner, 2 oberoende och 46 demokrater.