Siris utveckling krockar med din integritet

Siris utveckling krockar med din integritet

Apples digitala assistent Siri ligger sannolikt helt riktigt efter Googles Home och Amazons Alexa men det finns en förklaring till det – skyddet av din personliga information och din integritet.

Det är till och med så att Siri sannolikt alltid kommer att ligga efter av just det skälet. Apple vägrar nämligen i sten att samla in massor av information om dig, knyta den till dig och sedan bygga upp en databasprofil med stora mängder data. Det gör däremot Google och Amazon.

Assistent

Funktionen hos en digital assistent bygger på den data som kan samlas in om den som användaren, mycket förenklat. Ska en digital assistent fungera riktigt bra så krävs personlig information. Här går en mycket skarp och mycket djup skiljelinje mellan Amazon, Google och Apple. Det är inte så att Apple inte samlar in information och inte använder det som kallas maskininlärning, tvärtom, men den data som samlas in avpersonifieras.

Det betyder att Siri kommer att kunna besvara allmänna frågor lika bra som konkurrenterna men när det kommer till att personifieras och utvecklas till en tjänst knuten till användaren så har Siri problem.

Priset

Det pris du får betala för en personlig tjänst är din privata och personliga information. Dina surfvanor, dina köpvanor, dina intressen, din familj och mängder av annan personlig data. Apple är lika oresonliga och benhårda här som när det gäller annonser, data för dina inköp och all annan personlig information. Den samla in avpersonifierad och anonymt och den lämnas aldrig vidare. Apple lät som bekant hellre iAd, annonsnätverket, gå i graven än lämna ifrån sin data till annonsörerna. Detsamma gäller Apple Pay vilket är en delförklaring till en del bankers ovilja att haka på betallösningen.

Så, Alexa och Google Home kan hålla reda på en massa saker om dig därför att Amazon och Google samlat in en mass personlig information om dig.

Det är det pris du får betala.