Scott Forrstall behöver inte be om ursäkt för skeumorfisk design

Scott Forrstall behöver inte be om ursäkt för skeumorfisk design

Det brukar kallas skeumorphism på engelska, skeumorfism på svenska och det är en designstil där du använder verkliga saker, läderkantat, knappar, papper och annat och efterliknar detaljer i din design.

En design som var vanlig i äldre typer av iOS och OS X. Ämnet kom upp under intervjun med Scott Forrstall och han backade inte och bad inte om ursäkt för att ha varit en av dess varmaste förespråkare tillsammans med Steve Jobs.

Det kanske vanligaste exemplet på skeumorfism är den gamla designen av Anteckningar/Notes. En brun läderkant, avrivet papper och gult randigt papper.

Upphöjda, skuggande tangenter gör att designen sammantaget ser ut att vara ett riktigt anteckningsblock. Det här var en typ av design som Forrstall och Jobs förespråkade men som Jonny Ive hade invändningar mot och det lär ha utvecklats till en hård strid mellan de olika designskolorna.

Olika tider

Jag ska säga det direkt att jag inte är en anhängare av skeumorphism och jag har aldrig gillat designstilen men det går trender i design och olika typer av design fungerar i olika sammanhang och under olika tider.

Kom nu ihåg att detta var flera år sedan och det var under en tid då vi skulle lära oss att använda helt nya prylar, våra smarta telefoner och smarta surfplattor, iPhone och iPad. En design som påminner om verkligheten kan mycket väl ha underlättat och lett användarna rätt – vilket är Scott Forstalls försvar för skeumorphism.

Jag är inte nöjd eller stolt med allt jag designat under åren och gamla saker ser onekligen gamla ut. De designades vid en annan tid då vi hade en annan syn på saker.

Det gäller även Scott Forstall. Hans försvar av skeumorphism ska ses mot bakgrund av var vi var då och han har ingen anledning att be om ursäkt.

Missa inte Mackens fråga!
Share This