Sanningen om Googles annonsblockerare

Sanningen om Googles annonsblockerare

Nyligen tillkännagav Google att sökjätten kommer att utveckla en annonsblockerare för sin webbläsare Chrome. Den ska vara klar nästa år men tro inte att alla annonser kommer att stoppas – Googles egna annonser kommer inte att filtreras bort.

Det finns ett problem på nätet idag – annonser. Irriterande annonser, annonser i form av popups och annonser som blinkar, hoppar och som låter. Det har skapat ett nytt problem för Google – annonsblockerare.

Standard

Googles annonsblockerare kommer att följa en slags standard, eller ett försök till att sätta en standard, sammanställd av Coalition for Better Ads. Två av medlemmarna, Google och Facebook, står för 99 procent av annonstillväxten i USA  och 77 procent av annonsköp. De två jättarna dominerar inkomster och utgifter, eftertryckligt.

Essentially, Patterson says, “it’s a cartel orchestrated by Google.” Publishers and ad networks that are already enforcing high standards have every reason to want spammier ad networks driven off the web.

Vox

Pattersson är Mark Patterson, forskare vid Fordham University.

Skälen

Så vad är då de verkliga skälen till att en aktör som säljer annonser, som samlar in data om oss och som förvandlas oss till en produkt vill blockera och filtrera bort annonser?

Det är inte primärt att stoppa annonser, inte ens irriterande annonser. Det är för att stoppa andra annonsblockerare. Tredjepartsprogram och appar som stoppar annonser stoppar alla annonser, även Googles.

Så genom att utveckla en egen annonsblockerare, använda den för att stoppa andras annonser, och ha den installerad och påslagen som standard i Chrome så hoppas Google att användarna inte ska installera någon annans annonsblockerare.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This