Så säker är din iPhone

Så säker är din iPhone

Diskussionen tar fart då och då – hur säker är din iPhone?
Det enkla svaret är att det är marknadens säkraste telefon och din information lagras och hanteras på ett mycket säkert sätt. Konkurrenterna ligger långt efter Apple när det handlar om säkerhet.

Det är lätt att snärja in sig i tekniska termer och teknik när det handlar om säkerhet och hur långt Apple har gått för att skydda vår information och det vi lagrar i våra iPhone.

Tre delar

Säkerheten kan delas in i tre delar:

. Apple ID
. Lösenord/Pinkod/Touch ID
. Kryptering

Ditt Apple ID är nyckeln till din iPhone och alla dina Apple-prylar. Det lösenord, pinkod du väljer är nyckeln till din enhet tillsammans med dina fingeravtryck och Touch ID. Skyddet utgörs sedan av kryptering (bland annat).

Myter

Låt oss avliva några myter innan vi fortsätter:

. Du kan inte koppla bort Touch ID för att öppna en enhet
. Du kan inte koppla in dig i en enhet och “sniffa” fram lösenordet

FBI försökte tvinga Apple att låsa upp den iPhone som var aktuell i utredningenav terrordådet i San Bernadino, USA, och det fanns goda skäl till att den federala polismyndigheten ställde det kravet – de kunde inte låsa upp telefonen.

Från och med iPhone 5S så har Apple implementerat flera nya säkerhetslösningar som effektivt stänger ned och skyddar en iPhone. Informationen är krypterad. Under skalet sitter flera specialutvecklade kretsar, hårdvara, som skyddar information, däribland dina fingeravtryck.

Akilleshäl

Den del i ekvationen som Apple inte kan plocka bort och som är akilleshälen är du och jag – användarna. För att kompensera den svagheten så kan du använda tvåstegs-verifiering, längre lösenord/pinkod och Find My iPhone.

Tvåstegs-inloggning eller verifiering innebär att förutom namn och lösenord så skickas en pinkod till dig som du anger när du loggar in. Inloggningen består av två delar, inte som vanligt bara av en del (namn/lösenord(pinkod).

Find My iPhone/Hitta min iPhone är en app, en tjänst och en funktion som du kan använda för att hitta din iPhone, för att spärra den och även radera den och göra den obrukbar i den händelse den skulle stjälas.

Säkraste

Läggs nu alla dessa säkerhetsfunktioner samman så har du marknadens säkraste smarta telefon. När iOS 11 lanseras så kommer Apple att lägga till ytterligare säkerhet. Bland annat så kommer dina säkerhetskopior som lagras i Apples iCloud skyddas med ännu mer kraftfull kryptering. Apples mål är nämligen att plocka bort sig själva ur ekvationen. Data som lagras och som hanteras av Apple ska inte ens Apple själva kunna läsa eller ta del av. Det i sin tur betyder att myndigheter inte kommer att kunna begära ut läsbar, lagrad information från Apple.

Missa inte Mackens fråga!
Share This