Mina favoritfunktioner i iOS 11

Mina favoritfunktioner i iOS 11

iOS 11 är en stor uppdatering och det är svårt att välja ut ett antal favoriter bland allt det som kommer senare i höst. Jag har i alla fall gjort ett försök.

ARKit

ARKit, Apples stöd för det som kallas Augmented Reality, förstärkt verklighet, är kanske ingenting som vi vanliga användare jublar över just nu men det innebär helt nya möjligheter för de som utvecklar appar.

Förstärkt verklighet betyder att din app och verkligheten knyts samman. Det finns sådana appar fredag idag och Pokémon GO är säkert den mesta kända appen. Appens innehåll visas i verkligheten via din kamera. ARKit skulle kunna användas för att utveckla appar som berättar vad det är du ser. Du riktar appen mot ett minnesmärke exempelvis och för veta mer. Du riktar din app mot ett hus och får veta vem som ritat huset, vem som byggde det och vilka som finns i huset idag. Du riktar appen mot en vägskylt och kan sedan be om instruktioner för hur du ska ta sig till en oss adress.

ARKit öppnar helt nya funktioner och vi kommer att få se helt nya appar framöver.

Dockan

En riktig Docka i iPad som jag kan bygga ut och ställa in med de appar jag använder mest. Smått suveränt säger jag och ser fram mot att kunna göra min iPad Pro ännu mer personlig och ännu mera min iPad Pro.

Files

Äntligen en app som hanterar filer. Det lyfter iPad till helt nya höjder och gör det till en platt dator på allvar. Det framgår inte helt tydligt om Files även kommer för iPhone.

DND i CarPlay

Do Not Disturb även i CarPlay och även i bilen. Ingen stor funktion kanske men en viktig funktion för trafiksäkerheten.

Redigering av Live Photos

Välkommen funktion att kunna redigera Live Photos. Den är efterlängtad.

Kontrollcenter

Ett mer flexibelt och mer redigerbara Kontrollcenter är mer än välkommet.

Stopp för 32-bitar

Nu städas äntligen gamla, ouppdaterade appar ut från App Store.

Apple Pay

Sverige fanns med bland länderna där Apple Pay ska rullas ut och det inkluderar även funktionen att kunna skicka pengar direkt till användare. Håll tummarna för att Apple Pay kommer till Sverige i höst.

Maskininlärning och smartare Siri

Siri ska bli smartare och många av funktionerna och tjänsterna ska anpassa sig efter dig och mig. Det är det som kallas maskininlärning.