Malware för Mac ökar men det är inte riktigt så illa

Malware för Mac ökar men det är inte riktigt så illa

McAfee har släppt en rapport som hävdar att antalet malware för Mac ökar och det är både rätt och fel lite beroende på var du drar gränsen för vad som är malware och inte. Macken har granskat McAfees siffror och gjort en analys.

McAffee uppskattar det inträffade runt 700 000 incidenter med malware för macOS under det första kvartalet 2017. Det kan se ut som en stor och allvarlig siffra men kom då ihåg att det inträffade 700 miljoner incidenter under samma kvartal, beräkningen gjord av samma företag, Mcafee.

Malware

McAfee skriver vidare att antalet incidenter har ökat nu det gäller Mac och det stämmer – om du räknar in det som kallas adware i gruppen malware.

Det är en ganska vid definition där irriterande reklamprogram som kan kapa din webbläsare räknas som malware. Program och plugins som det är ganska enkelt att bli av med och som inte gör någon skada i din Mac. Personligen definierar jag inte adware som malware utan just som adware. Med en något snävare definition där skadliga, uppenbart skadliga program räknas som malware så handlar det inte alls om samma dramatiska ökning. Tillväxten av malware, skadliga program, ser inte ut att öka med den snävare definitionen.

Bild

McAfees bild, den bild de försöker att förmedla är att hoten mot din Mac ökar, snabbt, och att du måste eller bör skaffa ett antivirus- och säkerhetsprogram – från McAfee naturligtvis. Den bilden stämmer inte helt och är överdriven. Hoten har inte ökat när det handlar om malware, trojaner och skadliga program. Adware kan du undvika om du använder sunt förnuft.

. Ladda enbart ned mjukvara och program från Mac App Store eller från registrerade, licensierade utvecklare.

Det kräver inte att du ändrar några inställningar i din Mac. Det är så Mac-datorer är inställda som standard. En standard-installation godkänner program från Mac App Store eller från registrerade, licensierade utvecklare.

De inställningarna räcker långt kombinerat med viss skepsis och sunt förnuft.

Missa inte Mackens fråga!
Share This