Macken kollar in: Risk - Laura Poitras dokumentär om Julian Assange

Macken kollar in: Risk – Laura Poitras dokumentär om Julian Assange

Laura Poitras fick en Oscar för dokumentärfilmen om Edward Snowden, Citizenfour. Redan när den filmen gjordes så jobbade Poitras på den här dokumentärfilmen om grundaren av Wikileaks, Julian Assange.

Risk är en dokumentärfilm som Julian Assange inte tycker om och det förstår jag. Det är ingen smickrande bild som Laura Poitras ger av Wikileaksgrundaren. Filmen startar 2011 då Wikileaks får ta emot hundratusentals hemliga dokument som läckt ut från den amerikanska administrationen. Filmen spelas knappt ett år efter det att Wikileaks gjort sina största och mest avgörande avslöjanden som bygger på den information som Chelsey Manning lämnat över till Wikileaks.

Husarrest

Filmen startar när Julian Assange sitter i husarrest sedan Sverige begärt honom utlämnad, misstänkt för sexuella övergrepp och våldtäkt. I filmen kommenterar Assange anklagelserna men på ett mycket märkligt sätt där han pratar om strategi och att det är svårt att skandalisera båda kvinnorna som anklagar honom. Julian Assanges egen advokat försöker att övertyga honom om att det inte finns en politiskt, feministiskt konspiration och att det inte gagnar honom att göra de uttalanden som han gör.

Ganska snart så inser även Laura Poitras att det som skulle vara möjligen ett stickspår, anklagelserna, Assanges juridiska strider och hela cirkusen snabbt blir huvudämnet.

Appelbaum

I filmens finns även Jacob Applebaum med som funderade som talesperson för Wikileaks och som ledde workshops och utbildningar. Applebaum arbetade också inom Tor fram till 2016 då Tor bröt allt samarbete med Applebaum efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Filmen gör hopp i tiden. Huvudsakligen därför att Poitras inte följde Assange under hela tiden, på heltid. Efter filmningen 2011 så åter kommer Poitras till Assange under 2012, då han flyr in på Equadors ambassad i London. Assange beviljas asyl och han är kvar på ambassaden än idag.

Det är en film om en miljö där du inte misstänker att du är avlyssnad, du utgår från det. Det är en miljö fylld av konspirationer och där individer benämns med täcknamn och alias. Julian Assange färgar sitt hår, använder ögonbindel för att byta ögonfärg och han maskerar sig för att undkomma inte bara journalister utan de han är övertygad om spionerar på honom. Maskerad tar han sig in på Ecuadors ambassad.

Dokument

Under hela tiden så publicerar Wikileaks nya dokument bland annat de så kallade “Syrian Files” som innehåller mängder av e-post och dokument som skickats av den syriska regimen. Wikileaks väljer också att publicera dokument och e-post som stulits i samband med intrånget i det amerikanska demokratiska partiets datorsystem.

Till slut bryter Julian Assange kontakten med Laura Poitras som får slutföra filmen utestängd från Julian Assange lilla rum på Ecuadors ambassad. De är oense om hur anklagelserna om att Wikileaks agerat “nyttig idiot” åt Ryssland ska hanteras och Assange vill också att Poitras ska agera budbärare för dokument från Snowden till Wikileaks.

Assange bryter också med Poitras därför att det blir alltmer uppenbart att hon börjar att tvivla på Assanges motiv och detta är en värld där du antingen är med Julian Assange, blint och utan ifrågasättande, eller så är du mot honom och Wikileaks.

Betyg

Poitras dokumentär om Julian Assange är av naturliga orsaker inte lika dramatisk som “Citizenfour” men den är inte heller lika strukturerad. Tvärtom så är det en rörig, olsammanhållande film. Den är ett närgånget porträtt av Julian Assange, sammantaget allt annat än smickrande och idag har Poitras och Assange helt brutit kontaktens med varandra.

Film: Risk
Regissör: Laura Poitras
Medverkande: Julian Assange
Betyg:

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This