Kan en iPad Pro ersätta din bärbara Mac?

Kan en iPad Pro ersätta din bärbara Mac?

Nya iOS 11 innehåller flera nya funktioner som plockats från desktop-världen och det har satt fart på diskussionen om huruvida en iPad Pro kan eller inte kan ersätta en bärbar Mac.

Alla som följt den här bloggen vet att mitt svar är ett ett tveklöst ja. Jag har haft en iPad Pro sedan mer än ett år tillbaka och den här texten skrivs på en iPad Pro. Såvida du inte har speciella krav så fungerar det alldeles utmärkt att jobba på en iPad Pro om du kompletterar med ett externt tangentbord och Apple Pencil.

Krav

Vilka är då dessa speciella krav?

Främst handlar det om program som inte finns för iPad Pro och de är numera rätt få. Det handlar främst om speciella bild- och videoredigeringsprogram. Vill du jobba med avancerade funktioner i Final Cut, Photoshop och Illustrator så räcker iPad Pro inte till. Adobe har appar och stöd för iOS och du kan göra en del redigeringar men du kan inte riktigt räkna med samma funktioner som i desktop-versionerna. Du kan dela filer via iCloud eller Adobes eget moln så det är inte det att det inte går att jobba utan det handlar mer om en del avancerade funktioner som inte finns och att en iPad Pro rent prestandamässigt inte riktigt räcker till. Tänk då på att det gör i så fall inte en MacBook eller en MacBook Air heller så det har så mycket med iPad Pro att göra som den samlade prestandan i enheten kontra det som krävs för en flera hundra megabyte stor bild, för att ta ett exempel.

Alternativ

När det inte så att det inte finns alternativ och att eventuella anpassningsproblem inte går att lösa. Adobe Photoshop kan bytas ut mot Pixelmator. Det är ett kraftfullt, billigt och mycket bra bildredigeringsprogram som kan massor och som kan läsa in Photoshop-filer. LumaFusion kan användas istället för Final Cut, för att ta ett annat exempel, men kom nu ihåg att jagninte hävdar att Pixelmator är en fullgod ersättare för Photoshop eller att LumaFusion är motsvarigheten till Final Cut X. Det är bra, kraftfulla appar som kan göra en hel del, kanske det mesta av det du hittar i macOS-programmen.

Så, har du inga krav på avancerade bildredigeringsfunktioner eller ett avancerat videoredigeringsprogram så räcker en iPad Pro gott och väl.

Betänk att en iPad Pro rent prestandamässigt ligger en liten bit över en MacBook eller Macbook Air. Den landar någonstanns mellan MacBook Air och MacBook Pro.

Laptop

Vid sidan av av speciella krav så har du allt du kan behöva i en iPad Pro. Du har Safari, Mail och du kan ladda ned hela iWork-paketet helt gratis. Då har du ordbehandling, grafiskt visningsprogram och ett kalkylprogram. Komplettera med Garageband och iMovie så har du appar även för musik och video.

Skulle jag försöka att ge mig på en slags uppskattning i procent så skulle jags äga att en Ipad Pro räcker för de allra första, 90-95 procent av alla användare men det är inte detsamma som att det bara är att byta, friktionsfritt.

iOS är en annan värld och du kommer att få anpassa dig och byta sätt att arbeta till en del. Övergången kommer att bli mindre, smidigare och enklare med iOS 11 då du får en filhanterare, en docka och andra funktioner som plockats direkt från den värld du kommer ifrån.

Byter

Med allt det sagt så kanske det verkar konstigt att jag nu byter tillbaka och har beställt en 13-tums MacBook Pro men det finns en enkelt förklaring – jag har landat i de resterande 5-10 procenten.

Saker utvecklas hela tiden i den här världen (hemsidor, nätbutiker, appar och digitala lösningar) och jag har behov av att kunna köra alla mina verktyg, några nya.

Främst handlar det om mySQL, PHP och utvecklingsverktyg och den världen hittar du inte på iOS-sidan. Det är mycket speciella krav och de kräver speciella lösningar. Det är inga krav som de flesta ställer på sina lösningar och på sitt användande.

Därför fungerar det alldeles utmärkt att ersätta en bärbar Mac med en iPad Pro – om du är beredd på att prova lite nya lösningar och anpassa ditt användande lite.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This