Jag hade fel om iPhone, eller jag var skeptisk kanske snarare. Vid tiden, 2006-2007 så hade jag en  Qtech, mycket avancerad Windows Mobile-telefon. Jag hade en inbyggd liten plastpenna och jag kunde ta bilder, kommunicera, surfa och göra mycket av det vi gör idag.

Det gick inte fort, webben bestod av mobilanpassade sidor (i bästa fall) vilket var detsamma som att de såg för hemska ut och de var kraftigt bantade versioner av de riktiga sidorna.

iPhone

Den första iPhone-modellen lanserades aldrig i Sverige men den gråimporterades och jag har min första iPhone kvar. Den pryder en hedersplats på vårt kontor och tro det eller ej – den fungerar fortfarande även om den inte kan ansluta till något fungerande nät. Det nät vi använde 2007 finns inte kvar nämligen. Jag köpte den på annons, satte mig i bilen ned till Umeå, Lät sonen köra på vägen hem för att jag skulle kunna bekanta mig med min nya telefon.

Innan vi hade kommit ut ur Umeå, passerat sista rondellen på väg norrut så fattade jag. Jag förstod mig på min nya telefon, helt och hållet och jag förstod hur jag skulle göra och vad jag kunde använda den till. Jag förstod också att även om min QTech var en premium-modell och bland det vassaste på marknaden så var den ljusår efter Apples iPhone.

Vacker

iPhone var intuitiv, elegant, lika vacker som funktionell. Den var snabb på ett sätt som min QTech aldrig var i närheten av trots betydligt bättre hårdvara. Jag tog min första bild med min iPhone, på sonen körandes bil och jag har kvar den bilden också.

Innan jag var hemma i Skellefteå så bjöd jag ut min Qtech till försäljning, fick den såld några dagar senare och sedan dess har jag aldrig ägt någon annan telefon. Jag har testkört massor av andra telefon under åren men aldrig ägt någon annan telefon än Apples iPhone.

Jag har ännu aldrig hållit i en annan telefon och känt den där glädjen och fascinationen, inombords, att den här prylen behärskar jag, helt och fullt. Det närmaste jag kommit var en av Palms telefoner med PalmOS men det var en plastig, ful telefon med ett riktigt bra operativsystem så den föll på att designen av det jag skulle hålla i var så undermåligt.

Provat

Jag har provat Windows Phone, Nokia med Symbian, Samsung med alla sina tillägg till Android, Googles Nexus och Pixel men ingen har samma gedigna kvalitet rätt igenom som Apples iPhone. Ingen har det konsekventa genomförandet av alla funktioner och de saknar fortfarande den elegans och mognad som iOS och iPhone erbjuder.

iPhone fyller tio år i år och jag kommer att vara som ett litet barn på julafton när jag får min iPhone 8 i handen.

Missa inte Mackens fråga!
Share This