IPhone 10 år: Kommer du ihåg de som trodde att iPhone skulle bli en flopp?

IPhone 10 år: Kommer du ihåg de som trodde att iPhone skulle bli en flopp?

Det är många som har haft åsikter om Apples iPhone. Det är många som haft mycket bestämda åsikter och som fastslagit att iPhone kommer att bli en flopp.

Det finns några stycken som förtjänar en alldeles speciell plats när det handlar om att förutspå att Apple ska dö sotdöden. Vi startar med den danske konsulten och analytikern John Strand. Han går liksom helt i en egen klass när det handlar om tvärsäkra uttalanden.

– Att Apple kan göra en mp3-spelare betyder inte att de kan göra en mobiltelefon. Apple vet inte ett skit om mobilbranschen, och det är för många obesvarade frågor för att man ska kunna säga att de lyckas. Apple har inga relationer till mobiloperatörerna. Merparten av distrubutionskanalerna för mobiltelefoner säljer inte Apples Ipod. Dessutom har Apple inte resurser för att ge användarna service på samma sätt som till exempel Nokia och Sony Ericsson, menar John Strand.

Mobil 5 januari 2007

Två år senare skulle du ju kunna tycka att John Strand givit upp och liksom insett att Appels iPhone faktisk var en succé men inte då. Nu tog Strand ny sats och hävdade att operatörerna var lurade av Apple och att de inte tjänade några pengar.

Analysen viser, at ingen af de teleselskaber, der har bundet an med iPhonen har tjent penge på det – tværtimod har flere af dem tabt stort med det store amerikanske selskab AT&T i spidsen. Det hører dog med til historien, at AT&T’s netværk er elendigt – faktisk kan man ikke engang sende MMS’er i USA, fordi AT&T er bange for at deres netværk ikke kan klare det. AT&T’s problemer skyldes næppe kun iPhonen.

Vi er nu fremme ved Johns agenda: Teleselskaberne skal holde nallerne fra iPhonen, hvis de gerne vil tjene penge. Det står i næsten alle Johns rapporter.

Sperlingske 31 juli 2009

Notera slutklämmen – “det står i nästan alla Johns rapporter”.

Enderle

I sammanhanget hoppar vi över Rob Enderle som haft en väldig massa åsikter, analyser och som tyckt och spått en massa om Apple. Enderle har haft oerhört fel, låt oss stanna vid det.

Vi hoppar även över Steve Ballmers klassisk hånskratt när iPhone kom på tal i en intervju. Ballmer dömde som bekant helt ut Apples iPhone då den skulle säljas utan subventioner. Peter Misek har ett eget svårslaget rekord när det handlar om spådomar runt Apple så han får stanna jvar i skamvrån han också. Vi plockar upp en helt annan proffstyckare:

Prediction No. 1: The iPhone will be a major disappointment.

The hype has been enormous. Apple says its iPhone is “literally five years ahead of any other mobile phone.” A stock-market analyst says, “The iPhone has the potential to be even bigger than the iPod.”

I think not. An iPod is a divergence device; an iPhone is a convergence device. There’s a big difference between the two.

Al Ries juni 2007

Fiasko

Apple will launch a mobile phone in January, and it will become available during 2007. It will be a lovely bit of kit, a pleasure to behold, and its limited functionality will be easy to access and use.

The Apple phone will be exclusive to one of the major networks in each territory and some customers will switch networks just to get it, but not as many as had been hoped.

As customers start to realise that the competition offers better functionality at a lower price, by negotiating a better subsidy, sales will stagnate. After a year a new version will be launched, but it will lack the innovation of the first and quickly vanish.

The only question remaining is if, when the iPod phone fails, it will take the iPod with it. ®

Bill Ray i december 2006

Design

The forthcoming (June 29) release of the Apple iPhone is going to be a bigger marketing flop than Ishtar and Waterworld (dating myself again, aren’t I) combined. And it’s not for reasons of price, or limited cell carrier options, or lack of corporate IT support, which are the mainstream media’s main caveats when they review it. (See the June 19 issue of the Wall Street Journal for the latter).

Instead, the iPhone is going to fail because its design is fundamentally flawed. The designers and technophiles who encouraged development of the iPhone have fallen into the trap of all overreaching hardware and software designers; thinking that their users are like themselves. As I expound in great detail in my book Why Software Sucks (Addison-Wesley, 2006, http://www.whysoftwaresucks.com/) your user is not you. The iPhone’s designers have forgotten this fundamental law of the universe. The market will severely punish them for doing so.

David S. Platt i juni 2007

Det torde vara svårslaget att plocka fram taskig design som huvudskälet till att iPhone skulle bli en flopp.

Gartner

Under avdelningen “Illa dold skadeglädje” kan min favorit sorteras in. Det är analysföretaget Gartner som inledde 2011 års rapport med att förutspå att Android skulle sitta under skalet på strax under hälften av alla smarta telefoner inom några år. Låt oss diplomatiskt säga att Gartner missade rätt duktigt. Sedan fortsatte Gartner med att förutspå att Windows Phone skulle sopa banan med alla andra och landa på en andra plats för att till slut gå förbi alla. Gartner korrigerade det till att Windows Phone skulle bli det tredje största mobila operativsystemet. Låt oss, diplomatiskt, säga att Gartner missade en smula.

Gartner predicts that Nokia will push Windows Phone well into the mid-tier of its portfolio by the end of 2012, driving the platform to be the third largest in the worldwide ranking by 2013. Gartner has revised its forecast of Windows Phone’s market share upward, solely by virtue of Microsoft’s alliance with Nokia. Although this is an honorable performance it is considerably less than what Symbian had achieve in the past underlying the upward battle that Nokia has to face.

Gartner 2011

Själv då – var jag så mycket bättre?

Nja, jag var skeptisk till Apples iPhone tills jag kunde hålla den i handen och testa den själv.

Jag hade fel om iPhone

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This