Det finns en sak du aldrig, aldrig får eller ska göra som journalist – avslöja dina källor. Det är en så central och viktig regel att den är lagligt skyddad i många länder och även grundlagsskyddad. Ändå är det precis det The Intercept gjorde med sin källa när de publicerade hemliga NSA-dokument.

Först de faktiska omständigheterna. The Intercept fick, helt anonymt, en serie dokument som pekade på rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Dokumenten lämnades alltså över till nättidningen anonymt.

Äkta

The Intercept inledde en granskning av informationen för att ta reda på om den var korrekt och för att verifiera att dokumenten var äkta.  Dokumenten var äkta och de var kopierade av någon inom NSA eller någon som hade tillgång till NSA-dokument.

The Intercept bad myndigheterna och NSA att kommentera informationen innan de tänkte publicera sin artikel. NSA bad The Intercept att ändra en del detaljer i sin artikel för att skydda tredjepart vilket nättidningen gick med på.

Gula prickar

Bara några timmar efter det att The Intercept publicerats sin artikel så greps en 25-årig kvinna av FBI. Även om det inte är fastslaget att kvinnan är The Intercepts källa så finns det mycket som talar för det och det finns också mycket som talar för att det var The Intercepts publicerade artikel som direkt ledde fram till gripandet och allt beroende på små gula prickar.

The Intercept hade kunnat nöja sig med att publicera innehållet i dokumenten men valde att göra ett faximil, ta en bild på delar av dokumenten, och publicera dessa bilder.

Därmed gav också The Intercept FBI och NSA mycket goda ledtrådar om vem källan var. Moderna kopiatorer lägger till små gula, osynliga prickar i det som kopieras. Det görs i synnerhet inom myndigheter och organisationer som hanterar hemlig information. Kort efter det att The Intercept publicerat bilder på dokumenten så visste NSA vilken kopiator som används, när den använts och det gick snabbt att ringa in den 25-åriga kvinnan.

Bevis

Nu ska tilläggas att det inte finns några bevis för att The Intercepts källa är den 25-åriga kvinnan men tills motsatsen bevisats så får vi nog ändå utgå ifrån det.

Det innebär att The Intercept har avslöjat en källa, som gripits, och som nu riskerar ett mycket långt fängelsestraff. Tidningen har valt att kommentera det inträffade mycket kortfattat.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This