Gå inte på bluffarna på Facebook

Gå inte på bluffarna på Facebook

Vilken kändis är du mest lik? Vilken katt var du i ditt förra liv? Vilken Harry Potter-figur är du mest lik?

Facebook är fullt av liknande tester och de har en minsta gemensam nämnare – de har skapats för att plocka av dig dina personliga data och alla dina vänners information.

Alla de här testerna går inte ut på att samla in dina och andras data men många av dem. Flertalet av de jag har undersökt och det framgår långt ifrån av deras användarvillkor – som du automatiskt godkänner i samma sekund som du använder appen/tjänsten/funktionen.

Svårt

Så när du får veta vilken nationalitet ditt ansikte mest liknar, vem du var i ditt förra liv eller vilken Harry Potter figur du är mest lik så kan priset vara dina och dina vänners personliga information. Det är långt ifrån enkelt att ta reda på vilka eller vilket företag som ligger bakom de här testerna och det är ännu svårare att ta reda på hur informationen används eller vart den skickas.

Bolagen svarar inte på mail, de har inga hemsidor eller mycket anonyma hemsidor och det betyder att du inte vet vem som ligger bakom tjänsten eller vad de gör med din information.

Godkänn inte

Du bör alltså inte godkänna att en app får tillgång till ditt Facebook-konto om du inte vet vad det är för app och tjänst. De här apparna och tjänsterna får då tillgång till all din personliga information och även den information som du kan ta del av från dina vänner.

Sedan har du en annan grupp av tester som bara går ut på att du ska klicka dig igenom en mängd frågor och samtidigt visas en massa reklam. Jag skriver “bara” därför att resultatet är nonsens. Gör du testet flera gånger så lär du få olika resultat och det finns ingen som helst vetenskaplighet bakom dem, naturligtvis. Det är ett tidsfördriv som går ut på att du ska titta på reklam. Skillnaden är att tjänster och appar som vill ha tillgång till ditt konto också plockar åt sig av din personliga information. De andra är mer harmlösa och stjäl bara din tid.

Mackens Fråga: Vad tycker du om Registeele/Regice/Regirock raider?
Share This