En tydlig signal från Apple

En tydlig signal från Apple

Apple gjorde två ovanliga saker – värvade två toppchefer från Sony och gick sedan ut med en pressrelease. Det är en tydlig signal om att Apple menar allvar med sin satsning på Apple TV och på ett erbjuda egenproducerade tv-program.

Nu är det inte sannolikt att Apple kommer att producera allt material själva utan Apple kommer sannolikt att göra som andra tv-bolag, producera en del själv och köpa in annat. Oavsett vilket så bör Netflix HBO och alla de övriga ta sig en titt på Apples satsning. En ny konkurrent kan vara under uppseglande.

Pengar

Pengar är i sammanhanget inget problem, inte teknik heller. Apple har hela infrastrukturen på plats med iTunes och Apple Music. Det som krävs är något att sända ut och det är det som Jamie Erlicht och Zack Van Amburg ska se till att bygga upp en organisation för. Under flera år så försökte Apple att paketera tv för Apple TV med avtal men tv-bolagen ville inte vara med. Apple ville bygga tv-paket till låga priser och sälja dem via Apple TV-plattformen. Bolagen var svårflirtade och förhandlingarna drog ut på tiden tills Apple tröttnade och insåg att tv-världen inte var särskilt intresserade av Apples planer.

Konkurrent

Nu får tv-bolagen istället en konkurrent vilket inte är synonymt med att Apple kommer att lyckas eller att det tv-bolagen gjort ett misstag när de nobbade Apple. Däremot så får tv-bolagen nu en konkurrent som har flera verktyg för att lyckas:

. Apple har pengar, en enorm kassakista
. Apple har all teknik som krävs
. Apple har målgruppen som kunder

Till det kan läggas iPhone, iPad och Mac-datorer – ett par miljarder enheter som potentiellt är de nya tv-apparaterna.

Betyder att Apple kommer att producera bra tv?

Naturligtvis inte. Det återstår att se men Apple startar från ett helt annat läge än exempelvis Netflix som parallellt med tv-produktionen var tvungna att bygga ut ett distributionsnät. Apple har allt på plats och kan möjligen bli tvungna att skala upp sitt nät.

Mer tv

Idag är Apples produktion av tv blygsam. Det handlar i princip om två tv-program, Planet of the Apps och Car Pool Karaoke. Vid sidan av de programmen tillkommer ett antal dokumentärfilmer men Apple är ingen tv-producent idag och ingen uppfattar Apple Music som något annat än en musiktjänst.

Det vi ser är ett embryo till en kommande tv-tjänst och även om världens tv-chefer säkert inte förlorar någon sömn över Apples tv-planer så bör de nog känna en viss oro.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This