En summering av Apples keynote

En summering av Apples keynote

Apples keynote i år,som öppnade WWDC, innehöll rekordmycket hårdvara. WWDC är ju som bekant en mjukvarukonferens men Apple tog chansen att visa upp massor nytt både vad gäller hårdvara och mjukvara.

MacBook Pro

MacBook Pro uppdateras med Intels nya processorer och en ny modell lanserades, en 128 GBs instegsmodell som prissatts till 15495 kronor vilket ur strategisk synvinkel kan vara rätt. Kunderna kommer säkert att uppfatta att MacBook Pro nu pris-sänkts. Däremot så innebär det att glappet upptill den första modellen med Touchbar blir 5500 kronor och det betyder att det nog kan uppelvas som att MacBook Pro fortfarande är en dyr dator. Hur som helst – nu finns det i alla fall ett alternativ som ligger lägre i pris än tidigare.

iMac

iMac uppdaterades också med ny hårdvara. Intels nya processorer (Kaby Lake), vassare grafik och snabbare hårddiskar. Sammantaget ännu mer prestanda.

Den riktigt stora nyheten här var visningen av helt nya iMac Pro vilket är ett monster sett till arbetskapacitet och resurser. Det är den Mac Pro som Apple borde ha byggt istället för den runa papperskorgen. Här är det det bästa och det vassaste vad gäller processor, minnen och hårddiskar – över hela linjen. Xeon-processorer med upp till 128 gigabyte ecc-minne och Radeon Vega men smakar det så kostar det. Priset är satt till 4995 dollar vilket betyder att iMac Pro kan komma att kosta en ordentlig bit över 50 000 kronor i svenska pengar.

iMac Pro kommer senare i vinter.

iPad Pro

Förhandssryktena talade sanning. Apple lanserar en helt ny iPad Pro med en 10.5-tums skärm vilket betyder att den bara ett år gamla 9.7-tums modellen försvinner. 12.9-tums modellen uppdaterades också med ny processor vilket ger ännu mer prestanda.

MacBook

Även 12-tums MacBook uppdaterades med Intels nya processor och det gäller även MacBook Air som ser ut att få minst ett nåda-år till.

Bortsett från iMac Pro så kommer alla de nya, uppdaterade modellerna att finnas i butikerna inom en dryg vecka. Du kan beställa dem redan idag.

iOS

Apple tar nu det efterlängtade steget med nya iOS 11 och inte minst så kommer flera nyheter för iPad. Det kommer en ny app, Files/Filer, vilket underlättar hela hanteringen av bilder, videor, dokument och andra filer i iOS. En ny docka som du kan bygga ut själv precis som i macOS, effektivare multitasking, Siri med naturligare tal och så kommer Notes/Anteckningar med en inbyggd scanner.

Kontrollcenter har byggts ut med en egen skärm där ännu fler inställningar ryms. På utvecklarsidan så får utvecklarna nu tillgång till Apple Music och Apple slö-pper också AirpLay 2 som ska göra det möjligt att sprida musik över flera rum. iOs har släppts i en tidig betaversion och den skarpa versionen lanseras samtidigt med iPhone 8 senare i höst.

macOS

High Sierra blir det nya namnet och den nya versionen blir en optimerad version med prestandaförbättringar, ungefär som Snow Leopard om ni kommer ihåg den versionen. Den stora nyheten är att nu kommer Apples nya filsystem APFS, även till macOS. APFS sitter redan i dina iOS-prylar om du har uppdaterat till den senaste versionen.

High Sierra släpps som betaversion och den skarpa, färdiga versionen kommer senare i höst, gratis.

HomePod

HomePod är Apples nya högtalarsystem för din tv, Apple TV och under det runda skalet så sitter sju små högtalare, en subwoofer och sex mikrofoner. I HomePod sitter också en A8-processor och mjukvara motsvarande iPhone 5S vilket betyder att det är en synnerligen kompetent, kompakt ljudlösning. Ljudet ska vara intelligent, riktas automatisk och även kunna läsa av rummet för ge rymd och djup. Siri är inbyggt vilket betyder att det här är Apples utmanare som tar upp kampen med Google Home och Amazons Alexa med en viktig skillnad – HomePod kan mycket mer än bara utföra kommandon.

Priset är satt till 349 vilket betyder att när den kommer till Sverige (oklart nät) så landar den på strax under 4000 kronor. Den lanseras i USA, Storbritannien och Australien i december i år.

Här kan du se hela Apples event om du missade det.