Demokraterna har blivit duktiga på att förlora val

Demokraterna har blivit duktiga på att förlora val

Demokraterna har fram till nu förlorat samtliga extraval sedan Donald Trump valdes och tillträdde som president.

Demokraternas representanter har förlorat i Georgia, Texas, Kansas och South Carolina. Republikanerna leder med 4-0 och även om segrarna varit knappa så kan ingen diskutera bort förlusterna.

Summor

I det senaste valet i Georgia så satsade både republikanerna och demokraterna mycket stora summor. Det uppges att valet mellan Karen Handel (r) och Jon Olsson (d) varit den dyraste valkampanjen på den här nivån någonsin. Trots rekordlåga förtroendesiffror för den sittande presidenten så kunde republikanerna räkna in ännu en seger.

Trump gottade sig naturligtvis på Twitter:

Samma misstag

Frågan är nu om demokraterna är på väg att göra om samma misstag som i presidentvalet med att tro alldeles för mycket på den egna kandidaten och lita för mycket på opinionssiffror och sedan räkna in segern långt innan vallokalerna har stängt?

En sittande presidents popularitet brukar märkas i extravalet och i mellanårsvalen. De senaste valresultaten ger inte stöd för den tron och nu kommer hård kritik även från den egna familjen. Bernie Sanders kritiserade den demokratiska kampanjledningen, efter förlusten i Kansas, för att inte satsa tillräckligt och erbjuda tillräckligt mycket hjälp till demokraternas kandidater.

Georgia

I valet i Georgia satsades som sagt rekordsummor men demokraterna förlorade i alla fall och visst går det att invända att det handlar om en del starka republikanska fästen men det är inte hela sanningen. Demokraten James Thompson spurtade ordentligt på slutet i Kansas. På kort tid plockade han in stora delar av republikanernas försprång men han förlorade. Hillary Clinton var nära att vinna Georgia 2016 och förlorade med en knapp procent. Nu vann Karen Handel med 52-48, en ännu större marginal så det är inte så att demokraterna flyttat fram sina positioner.

En invändning skulle kunna vara att demokraterna gjort bra ifrån sig och förlorat knappt. Det vilar lika mycket logik i det som att försöka att komma ihåg alla tvåor på 100 meter sprint i OS. Ingen kommer ihåg vem som kom tvåa därför att alla kommer ihåg vinnaren och det är cementerat när det handlar om politik.

Kongressen

Innan extravalet drogs igång så var det mer än enstaka politiska analytiker som hävdade att alla dumheter som den orangea galningen i Vita Huset hittade på skulle kunna leda till att demokraterna tog tillbaka senaten och kongressen.

Det var för bra för att vara sant och demokraterna har nu 0-4 i förluster, 0-5 om du räknar i Vita Huset.

De har blivit duktiga på att förlora val.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This