Dåliga nyheter för sökjätten

Dåliga nyheter för sökjätten

Googles rekordböter är dåliga nyheter för sökjätten. Det är nämligen ett illavarslande tecken på att EU-kommissionen inte kommer att se mellan fingrarna rörande de två utredningar som fortfarande inte är avslutade.

Redkordböterna på 23.6 miljarder svenska kronor handlar om att Googles konkurrenter missgynnats i sökresultat och att Google också använt otillåtna avtalsvillkor för att försvåra för konkurrenter och stänga dem ute. Det handlar i första hand om e-handelsplatser, resesajter och andra som anmält Google för konkurrensbrott.

EUs utredning och fällande dom bygger på en utredning som rullat på i sju år och som inkluderat beslagtagna dokument och information som Googles anmälare har lämnat över. Utan att göra anspråk på att vara jurist eller särskilt bevandrad i EUs snåriga juridik törs jag påstå att det inte är särskilt sannolikt att Google skulle frias i händelse av ett överklagande.

Annonser

Google utreds även för att utnyttja din dominerande ställning och blockera andras annonser vilket också är ett brott mot EUs konkurrenslagstiftning.

Googles dominerande ställning när det handlar om mobilaoperativsystem, Android, ligger också på EUs bord i form av en pågående utredning som inleddes 2013.

Gårdagens fällande dom är i det perspektivet allt annat än goda nyheter för Google. Båda utredningarna handlar om samma brott, mot konkurrenslagstiftningen, och i båda fallen handlar anklagelserna om både att Google missbrukat sin ställning när det gäller de egna tjänsterna. Konkurrerande annonser har stoppats i Googles annonsnätverk och sökjätten anklagas också för att pressa annonsörer till att bara använda Googles tjänster via hård avtal.

Android är det dominerande operativsystemet för mobila enheter och här handlar anklagelserna bland annat om att Google tvingar tillverkare av mobiltelefoner att installera Googles appar och tjänster.

Do´nt be evil

Google hade tidigare “Do´nt be evil” som slogan. Gårdagens fällande dom visar att det är precis det Google har gjort och fällts för. Sökjätten har begränsat marknaden, stängt ute konkurrenter och därmed minskat valen för oss konsumenter. Google har sett till att visa sina egna resesajter och handelsplatser för alla konkurrenter såsom Yelp, TripAdvisor, Foundem, News Corp och Fair Search (lobbygrupp).

Det betyder inte per automatik att Google kommer att fällas i utredningen gällande nätannonser och inte heller när det gäller Android – men, och detta är ett viktigt men – anklagelserna är snarlika i båda fallen.

Böterna på 23.6 miljarder svenska kronor motsvarar ungefär 5 procent av Google omsättning under den period då EU anser att sökjätten brutit mot EUs lagar och regler.

Den summan kan som sagt plussas på med böter för nätannonser och Android. I så fall lär sökjätten kunna ståta med ett svårslaget bötesrekord.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This