Bedrägerier i App Store

Bedrägerier i App Store

Johnny Linn har gjort en gediget grävande arbete och gått igenom en mängd produktivitets-appar i Apples App Store och hittat ett stort och omfattande bedrägeri med appar som inte gör någonting och som inte fungerar.

Det är antivirus-appar, falska VPN-appar och mängder av andra appar vars beskrivningar inte alls stämmer med vare sig det appen gör eller en den app skriven för iOS skulle kunna göra. För tydlighetens skull ska tilläggas att många av de här apparna hittar du inte i den svenska delenen av App Store. Det är appar som finns i App Store i Kina och andra asiatiska länder, företrädesvis.

I tap into the app details to see that the developer is “Ngan Vo Thi Thuy”. Wait so, this is a VPN service offered by an independent developer who didn’t even bother to incorporate a company? That’s a huge red flag. For those of you who don’t know why this is bad, a VPN basically routes all your internet traffic through a third party server. So in this case, a random person who couldn’t piece together a grammatically correct title, who also didn’t bother to incorporate a company, wants access to all your internet traffic.

Johnny Linn

Den här appen, Clean & Security VPN, påstår sig erbjuda en söker VPN-uppkoppling och även innehålla en antivirus-funktion.

Det första, VPN, är en helt igenom falsk funktion och det andra påståendet om att appen innehåller antivirus-funktioner är också ett rent påhitt. iOS innehåller mycket strikta så kallade sandbox-funktioner vilket innebär att ett datavirus aldrig kan komma loss i din iPhone eller i din iPad. Du kan helt enkelt inte scanna en iOS-enhet på samma sätt som du scannar en dator därför att operativsystemet sätter stopp för det. Påståendet innebär att appen aldrig skulle ha godkänts därför att den helt enkelt inte kan fungera så som det påstås.

Falska recensioner

Jonny Linns granskning visar också att recensionerna och kommentarerna sannolikt också är rena påhitt. Appen prisas för sina antivirus-funktioner bland annat.

Det är anmärkningsvärt att den här appen och liknande appar släppts igenom. Texter är felstavade liksom funktioner i själva appen. Kommentarer, betyg och recensioner är uppenbarligen rena påhitt och falska men appen är lönsam, till och med mycket lönsam.

Appen säljer prenumerationer för 100 dollar i veckan och beräkningar som Johnny Linn gjort pekar mot att appen kan dra in upp mot 80 000 dollar i månaden till utvecklaren.

Johnny Linn

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This