Även om iPhone 8 inte stöder 5G så spelar det spelar det inte så stor roll

Även om iPhone 8 inte stöder 5G så spelar det spelar det inte så stor roll

Nya uppgifter gör gällande att iPhone 8 inte kommer att ha stöd för 4G Gigabit LTE eller för 5G. I praktiken så spelar det inte så stor roll.

Faktum är att det inte spelar någon avgörande roll. Det finns idag ingen fastställd standard för 5G vilket betyder att operatörerna inte bestämt sig för vilken teknologi som ska användas vilket i sin tur betyder att vi inte kommer att få se 5G i funktion ute på fältet  än på ett tag.

2019

Det finns bedömningar som säger att i bästa fall så kan 5G börja att rullas ut under slutet av 2018, nästa år. Räkna då med att det först blir i storstadsområdena. Under 2019 så kan det bli aktuellt med resten av landet. Runt 2020 kan vi räkna med att 5G finns utbyggt. Det är två år dit, kanske mer.

4G Gigabit LTE

Detsamma gäller för 4G Gigabit LTE, även om den tekniken faktiskt finns på ett utvalt få platser, bland annat i några större städer i USA. Tekniken kräver en utbyggnad av dagens teknik, främst antenner och fler kanaler. Amerikanska AT&T och Verizon har lovat en utbyggnad under 2017 men det betyder i klartext att tekniken finns på ett begränsat antal platser, runt 300 större städer. Då inte i hela stadskärnan utan på vissa platser bara.

Avvaktande

De svenska operatörerna har varit avvaktande till den nya, snabbare 4G-tekniken därför att vi har en mycket god täckning i landet vad gäller 4G. Det är idag inte lätt att få fram täckningskartor och utbyggnadsplaner från de svenska operatörerna.

Utifrån de uppgifter som finns tillgängliga idag så får vi vänta på 5G ett tag till och 4G Gigabit LTE byggs ut i den hastighet som operatörerna anser det lönsamt.

Även om det saknas stöd för 5G i iPhone 8 så det inte avgörande och avsaknaden av stöd 4G Gigabit LTE betyder att du inte når de riktigt snabba överföringarna på de platser där tekniken finns – vilket i skrivande stund är det en teknik som just nu är under utbyggnad i Sverige.

Vad förlorar du?

Du förlorar med andra ord lite eller ingenting eftersom hastigheter som alla vet anges med högst varierande siffror. 4G ska nå upptill runt 80 Mb/s men i normalfallet så landar hastigheten på runt 20-40 Mb/s. Detsamma gäller för 4G Gigabit LTE. Det finns en teoretisk hastighet och sedan en hastighet i praktiken. Med tekniken så ska det vara möjligt med uppkopplingar på 1 Gb/s men då handlar det om ultimata förhållanden.

Vi vet inte

Slutligen det viktigaste av allt – vi vet inte om iPhone 8 kommer att sakna stöd för 4G Gigabit LTE eller 5G. I skrivande stund så är det bara Apple som vet det.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This