På engelska kallas det Reader Mode, Läsläge, och du har det i både den mobila versionen av Safari och i desktopversionen. Det är Apples vapen mot irriterande annonser och annonsörer som vill kartlägga dig.

Jämför de två versionerna, plockade från Dagens Nyheter. Detta är artikeln, utan annonsblockerare – alltså standardversionen.

Nu slår på Läsläge genom att bara klicka i den streckade menyn som visas i webbläsarfönstret längst till vänster.

Apples motdrag mot irriterande annonser, eller annonser överhuvudtaget, är inte en annonsblockerare utan ett helt nytt läge i webbläsaren där allt filtreras bort utom det som hör till själva artikeln.

Automatiskt

Idag måste du ladda hela artikeln, hela webbplatsen och sedan slå på Läsläget. I macOS High Sierra och i iOS 11 kommer Läsläget att kunna aktiveras direkt för en hel webbplats. Det innebär att alla länkar automatiskt startas i Reader Mode.

Lägg till den nya funktionen i Safari där videor som försökas spelas upp direkt också stoppas av webbläsaren, så har Apple skapat ett effektivt filter mot irriterande inslag på nätet. På köpet så stoppas även annonsörer som på olika sätt försöker att kartlägga dina surfvanor.