39 delstater attackerades av ryska hackare

39 delstater attackerades av ryska hackare

Alltfler detaljer blir nu kända om de ryska attackerna mot det amerikanska presidentvalet. Bloombergs rapporterar att 39 delstater attackerades under valkampanjen och att hackarna dessutom lyckades att ta sig in i delstaternas datorsystem.

Attackerna och intrången var så utbredda att den dåvarande presidenten Barack Obama tog direktkontakt med den ryska ledningen.

In Illinois, investigators found evidence that cyber intruders tried to delete or alter voter data. The hackers accessed software designed to be used by poll workers on Election Day, and in at least one state accessed a campaign finance database. Details of the wave of attacks, in the summer and fall of 2016, were provided by three people with direct knowledge of the U.S. investigation into the matter. In all, the Russian hackers hit systems in a total of 39 states, one of them said.

Kremls inställning har hela tiden varit att förneka all inblandning i attacker och intrång.

One of the mysteries about the 2016 presidential election is why Russian intelligence, after gaining access to state and local systems, didn’t try to disrupt the vote. One possibility is that the American warning was effective. Another former senior U.S. official, who asked for anonymity to discuss the classified U.S. probe into pre-election hacking, said a more likely explanation is that several months of hacking failed to give the attackers the access they needed to master America’s disparate voting systems spread across more than 7,000 local jurisdictions.

De här nya uppgifterna ska ses mot bakgrund av Trump-administrationens kontakter med ryska ledare och att den ryske ambassadören i USA och Rysslands utrikesminister till och med träffat Donald Trump i Vita Huset.

Bloomberg

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This