Trump bommar igen

Trump bommar igen

Trump bommar igen

Donald Trump twittrar, det är ingen nyhet, inte heller att Donald Trump ofta, för att inte säga regelbundet har fel, fullständigt fel. Nu är den amerikanske presidenten ute och cyklar igen.

Det går att vrida och vända på Trumps inlägg på Twitter men ingen ska förledas till att tro att att journalister inte gillar hans twittrande. Tvärtom, alla politiska skribenter, analytiker och krönikörer älskar det faktum att USAs president sitter postar sina egna åsikter och sina egna analyser av omvärlden på det sociala mediet.

Guldgruva

Trumps twittrande är en guldgruva och en till synes aldrig sinande källa för uppslag till nya krönikör, såsom denna. Donald Trump bekräftar, attackerar, hyllar och visar upp narcissistens hela åsiktsgarderob. Han berättar hur duktig han är, vilka framgångar han har nått och hur mycket bättre han är än alla andra. Han har mer publik, har åstadkommit mer och lyckats på snart sagt varenda punkt. Säger någon emot honom så reagerar han som den femåring har är, intellektuellt. Då visar han upp attityden hos en äldre man som ingen har sagt emot på decenier. Däremellan beklagar han sig och hävdar att alla är emot honom.

Twitterflödet är ett sällan skådat slag av inlägg där allt är svart eller vitt och där nyanser lyser med sin frånvaro.

Journalistiskt

Journalistiskt så är Donald Trumps twitterflöde också intressant och han bekräftar ibland uppgifter som andra i hans stab har dementerat.

 

Fram till det att Donald Trump själv bekräftade det så saknades det en mer officiell bekräftelse. Washington Post hade id tiden publicerat uppgifter som byggde på flera källor som hävdade att Donald Trump nu själv var under utredande av Robert Mueller, den förre FBI-chefen. Washington Post är en av de medier som Donald Trump brukar kalla “fake news”. Nu bekräftade han själv tidningens uppgifter, i ett inlägg på Twitter.

Spekulationer

Det är den här typen av inlägg som öppnar för spekulationer och som ofelbart leder till nya artiklar. Menar Donald Trump justitiedepartementet, senaten, kongressen eller sin egen justitieminister?

Inlägget är ett exempel på hur Donald Trump gång efter annan eldar på en diskussion och till och med startar helt nya debatter.

Försvårar

Trumps inreseförbud stoppades av federal domstol av exakt det skälet – det var ett brott mot den amerikanska konstitutionen, ett ensidigt inreseförbud baserat på religion och Trumps egna jurister försökte förgäves tona ned just den delen genom att inte kalla presidentens order för ett inreseförbud. Trump gjorde inte arbetet lättare, tvärtom så försvårade han att hans egen presidentorder skulle kunna vinna laga kraft.

Läckor

Det fanns tidningsuppgifter om att Storbritanniens premiärminister ringt upp Trump och i det närmaste skällt ut honom därför att information som Storbritannien delat med USA läckt ut. Trump bekräftade själv uppgifterna.

Antydningar

Trump är inte heller främmande för hot och antydningar. Ingen kan väl tro att journalister, politiska skribenter och analytiker inte snabbt hakar på den här typen av inlägg?

Ryssland 1

Det är också helt uppenbart att Trump-administrationen har en svart fläck när det gäller hela affären med kontakter med Ryssland. FBI, CIA och NSA anser sig helt säkra på att Ryssland har hackat och har attackerat amerikanska datorer, amerikanska politiker och företagsledare i en aldrig tidigare dokumenterad omfattning. Under ed vittnade den förre FBI-chefen James Comey om inblandningen i det amerikanska valet och han svarade kort, koncist och säkert att det inte råder någon tvekan om att det är Ryssland och Putin som ligger bakom.

Ryssland 2

Några timmar efter det att hans egen rådgivare, H.R McMaster, stått på gräsmattan invid Vita Huset och i mycket starka ordalag förnekat att Donald Trump skulle ha delat någon information med den ryske utrikesminstern och den ryske ambassadören så skjuter Trump ned sin egen rådgvivare.

Guldgruva

Så nej, journalister, politiska analytiker och krönikörer har absolut ingenting mot att Donald Trump twittrar. Tvärtom, som redan sagts och som framgår av exemplen ovan, så är presidentens flöde en formidabel guldgruva av infall, påhopp och inlägg som antingen sätter fart på en debatt som annars aldrig hade tagit fart eller som hålls vid liv därför att Donald Trump kör över sina egna medarbetare.

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.