Ta tillbaka webben med nya Safari

Ta tillbaka webben med nya Safari

Ta tillbaka webben med nya Safari

Nya Safari kommer att göra stor skillnad och den nya versionen av Apples webbläsare innebär att du kan ta tillbaka webben. Du kan ta tillbaka informationen, texterna, nyheterna och bilderna från irriterande annonser och störande videor.

Nya Safari, som kommer att lanseras samtidigt med macOS High Sierra, innehåller fler välkomna nyheter och du kan testköra dem redan nu, även om du använder macOS Sierra.

Apple släpper regelbundet det som kallas Safari Technology Preview, en förhandsversion av Safari som installeras som en egen webbläsare vilket betyder att det är fullt möjligt att ha den webbläsaren sida vid sida med din vanliga webbläsare, Safari.

Det finns en version av nya, kommande Safari med de nya funktionerna på plats som du kan ladda ned redan idag. Macken har gjort det och testat nya Safari.

Stopp för videor

I nya Safari kommer en mycket efterlängtad funktion – stopp för automatspelande videor. Jag har testat funktionen på flera sidor där automatstartande videor förpestar tillvaron och helt ruinerar läsupplevelsen – Expressen, Aftonbladet, MacWorld och flera andra webbplatser. Det är tyst, inga videor startar med mindre än att jag klickar på dem och väljer att de ska startas.

Det är som förut på webben innan mediabranschen bestämde sig för att nu ska läsare påtvingas tv i jakten på användarnas uppmärksamhet. Det är tyst.

Du ställer in precis hur du vill ha det webbplats för webbplats så du väljer själv om ljudet bara ska slås av, om videon ska stoppas helt eller om den ska spelas upp direkt.

Annonser

De webbplatser som förstörts och som gjorts oläsliga med annonser inne i texter, annonser ovanför, under och vid sidan av en text kan också göras läsbara igen genom att ställa in Reader Mode, Läsläge.

Du kan ange att alla länkar till en viss webbplats ska öppnas i Läsläge, automatiskt. Då får du upp texten och bilderna och ingenting annat. Det är det absolut bästa sättet att filtrera bort alla störande inslag och få en riktig, ostörd läsupplevelse.

Inställningar

Du har fler viktiga inställningar och kan styra om en webbplats ska få läsa av var du är, få använda kameran eller mikrofonen. Nya Safari ger dig full kontroll över ditt surfande, din webbläsare och de webbplatser som du besöker. Nya Safari ger dig framför allt nätet tillbaka. Du har fått tillbaka läsningen, informationen, texterna, bilderna och informationen.

Skillnaden är så stor, så påtaglig och så mycket till det bättre att jag nu kör Safari Technology Preview-versionen i alla mina datorer. Det är så här nätet och webbplatserna borde se ut.

Webbläsaren

Webbläsaren i våra enheter är idag kanske det viktigaste och mest använda programmet och appen av alla. Det är en så viktig funktion att det är förlängningen av enheten, ut på nätet där informationen finns. Det är webbläsaren som paketerar och som serverar informationen och det är webbläsaren som fram till nu har förlorat kampen om läsupplevelsen och om hela upplevelsen av webben. Kampen har fram till nu varit förlorad till påträngande, högljudda och synnerligen irriterande annonser. Den har förlorats till mediaföretag som aldrig förstått att om jag kommer till deras webbplats för att läsa så vill jag inte ha amatörmässig tv. Jag behöver inte få texten uppläst för mig. Jag vill läsa själv. Jag är inte heller intresserad av att skrämma slag på omgivningen därför att en video starta automatisk på hög volym.

Nya Safari är Apples sätt att säga ifrån. Det räcker nu. Vi användare vill kunna välja själva, kunna få behålla fokus på det som är viktigt och vi vill slippa störande moment.

Tanken

I sammanhanget är det märkligt att mediehusen aldrig ens tänkt tanken

”om vi skulle satsa på en helt ny webbplats med annonser som användarna inte känner ett behov av att filtrera bort. En webbplats som har relevanta, snygga och eleganta annonser som är placerade så att de bidrar till innehållet – inte stör. Tänk om vi skulle. Bygga en webbplats där den rörliga bilden kompletterar, inte upprepar, kopierar och stör.”

Till dess får vi föra kampen vidare och Apple har just givit oss ett effektivt, smart och vassast vapen – Nya Safari

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.