När din verklighet har stora, svarta fläckar

Apples keynote var godis för Microsoft och Microsoft Surface. Jo, det är sant ty det har Forbes Ewan Spence kommit fram till så då måste det ju vara sant, i alla fall typ.

För att nu rent retoriskt oss dit där Ewan Spence är så krävs en duktig tankevurpa och det krävs också en hel del täckande svarta fläckar vad avser verkligheten. Till att börja med så måste vi bortse ifrån att Microsoft själva inte pratar om Microsofts Surface som en platta, även om datorn är platt.

Spelar roll

Vad spelar det för roll invänder du?

Jo, Spence sitter och spekulerar över hur Microsoft sitter och gottar sig åt Apples Keynote. Har du då fullständigt fel i hur Microsoft ser på sin Microsoft Surface så startar du liksom med fel fot för att uttrycka det snällt.

The obvious competitor to the Surface Pro machines is the iPad Pro. As Apple once more signals the MacBook Pro is no longer a priority for innovation, the iPad Pro is being pitched as being a suitable computer for everyone. WWDC 2017 saw iOS pick up a number of changes to try to help define the tablet.

Ewan Spence

Smält det där en liten stund innan vi går vidare. MacBook Pro lanserades i helt nya modeller för 7-8 månader sedan och nu kom en processorsupdpatering och en lite bantad ny modell. Det tolkar Ewan Spence som att Apple i princip lagt ned utvecklingen av MacBook Pro. Apple ska i vart fall ha visat för omvärlden att MacBook Pro inte är ett område där Apple täcker uppfinna så särskilt mycket nytt. Placera då en stor svart fläck över Touch Bar så att du får ihop ditt resonemang.

Slipmaskin

Jag har ingenting emot skribenter som kritiserar Apple, som granskar och analyseras det Apple gör och som har invändningar. Det kan vara uppfriskande att vända och vrida på saker och se dem ur helt andra perspektiv. Det är inte det Ewan Spence gör. Han sitter med ett pussel framför sig och en slipmaskin. De bitar som inte passar slipar han till.

Det är ungefär lika dumt som att ta en 7-8 månader gammal smart mobil och jämföra den med en helt ny smart mobil och sedan klappa dit en rubrik som går ut på att resultatet är “chockerande” för tillverkaren av den äldre telefonen. Vill du då göra dig riktigt dumt så jämför du en modell med en stor skärm med en modell som har en liten skärm. Vill du visa upp din okunnighet så applåderar du säkerhetsfunktioner som knäcks mycket lätt och en design som är så skör att skärmen inte tål någonting. Det är så oerhört dumt och korkat så det skulle ingen komma på att göra.

Catching up

Tillbaka till Ewan Spence som sedan drattar omkull på många teknikskribenters favorittema – Apple ska jaga ifatt, “catching up”. Det är ett så omhuldat, vårdat och tämligen vanligt tema att det börjar att bli lite mer än slitet. När Apple visar något så är det för att hinna ifatt konkurrenterna. Det intressanta är att varken Ewan Spence eller de övriga berättar exakt vad det är Apple jagar ifatt eller måste jag ifatt.

Intäkter?

Apple säljer fler iPad på ett kvartal än Microsoft säljer Surface på ett helt år.

Microsoft’s Surface Pro and Surface Book machines have little to fear from the moribund MacBook line-up, and the recently announced Surface Laptop can stand up and easily fight the MacBook.

Ewan Spence

Exakt hur då?

Genom att erbjuda en version av Windows som är ovanligt stängd för att till och med vara Microsoft?

Genom att erbjuda en plattform och en teknisk lösning som är åtskilliga hundra dollar dyrare per år och anställd?

IBM sparar pengar med Mac

Gör i brallorna

And if the Surface team had stuck their head out of the corridor to see how the HoloLens team were reacting to the news of the ARkit, they would have heard a quiet little call of “Groovy” and the sound of Microsoft’s Augmented Reality team firing up a metaphorical chainsaw.

Wow, karln gör snart i brallorna över hur bamsigt, mäktigt och tjusigt Microsoft är.

Det hela blir inte så lite fånigt och jämförbart med “min pappa kan slå din pappa för min pappa har en snabbare bil”.

Sandlåderetorik.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.