Gula prickar satte dit visselblåsare

Gula prickar satte dit visselblåsare

Gula prickar satte dit visselblåsare

Någon timme efter det att The Intercept publicerade en artikel om en hemlig NSA-rapport så greps tidningens källa av FBI. Källan, en 25-årig kvinna, hade begått en serie allvarliga misstag vilket gjorde att alla spår ledde direkt till henne.

Till att börja med så hade hon använt arbetets kopiator, inne på NSA. Kopiatorn var försedd med en identifieringsmetod med ytterst svårtydda gula prickar som visar var, när och vilken kopiator som använts.

When reporters at The Intercept approached the National Security Agency on June 1 to confirm a document that had been anonymously leaked to the publication in May, they handed over a copy of the document to the NSA to verify its authenticity. When they did so, the Intercept team inadvertently exposed its source because the copy showed fold marks that indicated it had been printed—and it included encoded watermarking that revealed exactly when it had been printed and on what printer.

Kvinnan hade också använt sin arbetsdator i kontakterna med The Intercept.

Her identification was apparently aided, according to the Justice Department’s arrest warrant affidavit, by her contacting The Intercept from her work e-mail.

Ars Technica

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.