Välkomna till Cirkus Trump!

Välkomna till Cirkus Trump!

Det gick hela fyra timmar innan Trump-administrationen började att trumma ut sitt nya budskap om att det är dags att lägga ned diskussionerna om Ryssland och gå vidare.

Fyra timmar efter det att chefen för samma administration sparkat den som lett utredningen av administrationens eventuella kontakter med Ryssland.

Välkomna till Cirkus Trump!

Först ut

Först ut att leverera administrationens nya budskap var Sarah Huckabee Sanders i en intervju med Fox News.

Det är nu det ska trummas in – det amerikanska folket är trötta på alla anklagelser om kontakter med Ryssland. Nu är det dags att gå vidare.

Substans

Finns det då verkligen någon substans i alla anklagelser om att Trump-administrationen har haft otillbörliga kontakter med Ryssland?

Michael Flynn

Michael Flynn, rådgivare till Donald Trump, ljög om sina ryska kontakter för vice presidenten Mike Pence och han berättade inte att han mottagit 33 000 dollar, motsvarande närmare 280 000 kronor, för att nära de vid den ryska (statliga) tv-kanalen RTs 10-års jubileum. Donald Trump tvingades till slut att sparka sin rådgivare då det var uppenbart att Flynn lämnat felaktig information.

Federala åklagare har nu krävt in dokumentation om Flynns ryska kontakter.

CNN

Jeff Sessions

Jeff Sessions är landets justitieminister och under utfrågningen inför det att han skulle utses så fick han en direkt fråga av senatorn Al Franken om han själv hade haft nära kontakter med Ryssland. Sessions nekade men i efterhand har det visat sig att han träffat den amerikanska ambassadören Sergey Kislyak vid flera tillfällen.

Landets justitieminister har nu som en följd av avslöjandena meddelat att han inte kommer att leda eller styra någon utredning av Trump-administrationens eventuella ryska kontakter för att undvika misstankar om jäv.

Townhall

Inblandning

Till dessa två exempel kan läggas alla turerna runt ryska attacker, intrång och publiceringen av stulen information från det amerikanska demokratiska partiet. Här har som bekant Donald Trump pekat ut “somebody sitting on their bed who weighs 400 pounds.” och Kina som alternativ till Ryssland. Detta trots att samtliga amerikanska underättelseorganisationer pekat ut just Ryssland. I sitt vittnesmål inför kongressen berättade förre chefen för underrättelsetjänsten James Clapper att alla spår pekar mot Ryssland. Även den nu sparkade FBI-chefen James Comey har sagt att spåren pekar mot Ryssland.

Vita Huset

Vita Husets presssekretare Sean Spicer tvingades avsluta en intervju med Fox News då beskedet om att FBI-chefen hade fått sparken. Han gick så snabbt tillbaka till sitt kontor, låste in sig i flera timmar innan han kom ut och försökte ge att svar på varför landets högsta federala polischef fått sparken.

 

Washington Post

Välkomna till Cirkus Trump!

TV

James Comey själv fick själv bekräftat han sparkats via tv inför en träff med FBI-anställda. Nyheten rullades ut på tv-skärmar i lokalen. Comey skrattade uppenbarligen övertygad om att det var det ett skämt. Sedan togs han åt sidan av sin närmaste man och fick veta att han de facto fått sparken. Detta samtidigt som flera tv-kanaler bröt sina sändningar och meddelade att Donald Trump sparkat FBI-chefen.

James Comey har nu bjudits in till senatens underättelseutskott för att höras om utredningen och hur det gick till när han fick sparken.

Välkomna till Cirkus Trump!

Utredning

Trump-administrationens försök att begrava hela historien om Ryssland kommer knappast att lyckas. Nu kommer kraven på en oberoende åklagare och en oberoende utredning även från republikanskt håll.

Välkomna till Cirkus Trump!