Ratad designer ritar om Apple Music

Ratad designer ritar om Apple Music

När Jason Yuan, som studerar vid Northwestern University, fick nobben av Apple när han ansökte om en praktikplats så bestämde han sig att göra något stort, något större för att få Apples uppmärksamhet – han designade om Apple Music.

I avslaget så skrev Apple att Yuan var lovande men att de sökte efter någon som var lite mera driven som designer och som var lite mera mogen i sitt sätt att designa.

I’d like to preface this case study by stating that my intentions behind redesigning Apple Music were in no way driven by indignation or spite.
Earlier this year I applied and interviewed for a graphic design internship at Apple Music (an opportunity of a lifetime), and was turned down with a very kind letter stating that although they liked my work, they wanted to see more growth and training.

Jason Yuan gav inte upp, han fortsatte sina studier och startade ett projekt vid sidan av – han designade om Apple Music. Han inte bara designade om, han gick igenom varenda del av Apple Music, steg för steg, bit för bit och analyserade, funderade och ritade om.

Instämmer

I alla väsentliga delar så instämmer jag i Jason Yuans analys, kritik och i hans förslag till lösningar och alla som följt den här bloggen vet att jag irriterats av det jag ser som uppenbara missar och fel i designen av Apple Music.

Texter som läggs på lite hur som helst på albumomslagen, röriga menyer med alldeles för många val och funktioner. Apple Music handlar om musik och om att skapa spellistor. Då borde det inte vara så svårt att prioritera just de funktionerna.

Två ställen

Ladda ned och lagra lokalt finns exempelvis på minst två ställen, vilket inte är logiskt. Radera och plocka gjort en låt ur biblioteket ligger irriterande nära funktionen för att lägga till en låt till en spellista och så vidare.

Nu när jag kan se och jämföra den nuvarande designen med Jason Yuans förslag så ser jag också hur tung, stor och svulstig Apples design är. Den är så stor att den stjäl plats från det som borde vara viktigt, artister, album och omslag.

iTunes

På toppen av allt detta kommer så iTunes, detta designmässiga missfoster som Apple borde ha avlivat för länge sedan. ITunes är inte bara en designkatastrof, hela programmet är fullständigt ologiskt.

Jag har börjat att tro att det vilar npgon slags förbannelse över Apple och musik – när Apple ska designa program för musik.

Jason Yuan har i alla f all återgivit mig hoppet om att en dag så ska Apple kunna visa upp en design som inte bara ser bra ut, utan som också fungerar för sitt ändamål – spela musik och skapa spellistor.

I Got Rejected by Apple Music… So I Redesigned It