Nu kommer nästa ransomware-attack

Nu kommer nästa ransomware-attack

Efter Wannacry kommer nu nästa ransomware-attack och den är inte lika lätt att upptäcka.  XData, det nya programmet, sprider sig dessutom snabbare än Wannacry vilket gör att det kan bli en värre attack.

I skrivande stund så ser det ut som att XData i första hand drabbas ukrainska användare i första hand. De första rapporterna säger att XData spridit sig tre gånger snabbare än Wannacry i landet. I siffror handlar det om cirka 30 Wannacry-infekterade datorer vilket kan jämordnas med 94 datorer som infekterats med XData.

Siffror

Det är inga stora siffror, inte många datorer och det ska understrykas att det är för tidigt för att dra några säkra slutsatser. Det som är alarmerande är den stora skillande mellan Wannacry och XData.

“As it spread that fast in the Ukraine, it is not unlikely that it will spread fast outside of Ukraine, too,” says German security researcher Matthias Merkel.

Wired

Sofistikerat

XData ser också ut att vara mer välskriven och ett mer sofistikerat ransomware-ware.

Missa inte Mackens fråga!
Share This