Kriget om din hemskärm

Kriget om din hemskärm

Det pågår ett krig om din hemskärm. Ett krig där vapnen är appar med notiser och meddelanden.

Vi vill hålla oss informerade och vi vill veta allt, först. Det här har medierna tagit fasta på. Aftonbladet, Expressen, TT, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och lokala medier med en app har appar med notiser.

Mottagliga

Du får räkna med 5-10 notiser dagligen och allt är inte nyheter och stora händelser. Medierna kartlägger sin trafik och håller noga koll på när vi är extra mottagliga för notiser. Har du en media-app installerad så räkna med att den första notisen kommer strax efter klockan sju på morgonen. Då är vi på väg till jobbet, skolan eller vad det kan vara och då vill vi hålla koll på vad som hänt unxder natten medan vi sovit.

Vi läser nyheter i vår iPhone eller iPad medan vi dricker morgonens första kopp med kaffe.

Påminna

Notiserna används inte bara för nyheter. De används också för att påminna dig om att mediet, appen och avsändarens finns. När sedan något stort händer och när en stor nyhet inträffar så handlar allt om att hinna först. Chansen är nämligen mycket stor att den som är först också är den app och det medieföretag som fångar ditt och mitt intresse.

Idag finns liten eller ingen reklam i de här push notiserna men räkna inte med det i framtiden. Amerikanska mediaföretag skickar ut annonser, bilder och videor via sina push notiser och ni vet hur det brukar vara – det som finns där kommer förr eller senare hit.

RSS

För egen del så har jag nästan inga nyhetsappar installerade och i mitt så har medierna definitivt förlorat striden om in hemskärm. Jag har ett ständigt pågående RSS-flöde med det jag vill veta men där styr jag helt själv. Jag uppdaterar när jag vill uppdatera och min hemskärm är dedikerad åt nära och kära. En och annan prioriterad kund kommer igenom men annars så har jag rest en digital mur runt mig och mina prylar. Efter 18.00 så tystnar alla mina enheter. Då kommer inga notiser igenom om det inte är mina närmaste. Jag har haft det så praktiskt ända sedan Apple lanserade filterfunktionen.

Nu vet jag att jag utgör ett undantag. De flesta andra har media-appar, med notiser, och det pågår ett krig om rätten till din hemskärm.