Donald Trump avslöjade hemlig information i möten med ryske utrikesministern

Donald Trump avslöjade hemlig information i möten med ryske utrikesministern

Tidningen Washington Post avslöjar att Donald Trump avslöjade mycket hemlig och känslig information under sina möten med den ryske utrikesministern Sergei Lavrov och Rysslands USA-ambassadör.

Informationen ska ha rört den inslamistiska mördarsekten Daesh (IS) och USA ska ha fått informationen från tredje part, en samarbetspartner, och på inga villkors vis ha haft tillåtelse att föra informationen vidare, allra minst till Ryssland.

The information the president relayed had been provided by a U.S. partner through an intelligence-sharing arrangement considered so sensitive that details have been withheld from allies and tightly restricted even within the U.S. government, officials said.

The partner had not given the United States permission to share the material with Russia, and officials said Trump’s decision to do so endangers cooperation from an ally that has access to the inner workings of the Islamic State. After Trump’s meeting, senior White House officials took steps to contain the damage, placing calls to the CIA and the National Security Agency.

Enligt Washington Post så ska informationen ha den högsta säkerhetsklassificeringen och den ska vara av så känslig art att den inte delats av USA med sina allierade.

Tillbakavisar

Vita Huset tillbakavisar tidningens uppgifter och säger att Donald Trump inte diskuterade något annat än det som redan är känt och offentligt. Washington Posts artikel bygger på flera olika källor och tidningen kan även hänvisa till att samtal gjordes både till CIA och till NSA efter det att den ryska utrikesministern och Donald Trump hade träffats i Vita Huset. Enligt tidningen så ska samtalen ha handlat om att den amerikanske presidenten ska ha avslöjat hemlig information. Som en följd av Trumps avslöjanden så kan nu en viktig källa med insyn i terrorgruppen Daesh vara i fara, skriver tidningen.

Washington Post noterar också att Vita Huset dementerar uppgifter som aldrig publicerats av tidningen.

Missa inte Mackens fråga!
Share This