Det ser ut att bli ännu en papperslansering

Det ser ut att bli ännu en papperslansering

Apple kommer att lansera och visa upp iPhone 8 som brukligt är i augusti/september men produktionen komme inte att kunna starta på allvar förrän månader senare i oktober/november.

Uppgifterna kommer från an analytikern Ming-Chi Kuo, JGI Securities, och han har ofta, till och med väldigt ofta rätt. Här finns det också flera saker som talar för att Kuo har rätt.

Leverera

Apple har haft svårt att leverera produkter sedan flera månader tillbaka. Huvudsakligen beroende på komponentbrist. Det handlar inte om några långa leveranstider, generellt, men gå exempelvis in och se om du kan få tag på ett par AirPods i en Applebutik. iPhone 7 Plus och iPad har också drabbats av leveranstider långt efter lanseringen.

Tekniksprång

Nya iPhone 8 är också ett tekniksprång. Ny skärm, OLED, tillsammans med ny hårdvara och en ny design innebär att iPhone 8 verkligen är en stor uppdatering och en helt ny telefon. Ming-Chi Kuo hänvisar till uppgifter om att Apple har haft flera svåra problem att lösa där Touch ID-funktionen är ett problem. Apple vill slopa knappen för Touch ID och har försökt att få in den under skärmen som en mer integrerad del av telefonen vilket ska ha visat sig vara svårt. Det finns olika bud om just Touch ID. En uppgift säger att funktionen placerats på baksidan.

Papperslansering

Apple har en historia av pappeslanseringar. Produkter som visats upp, som lanserats men som inte funnits ute i butikerna förrän veckor, månader senare. Det rådde som bekant en brist på iPhone 7 Plus långt efter lanseringen för att ta ett försökt exempel.

Inför lanseringen av iPhone 8 så hade jag inte förväntat mig något annat än ännu en papperslansering, en lansering på pappret med liten eller ingen tillgång på telefoner ute i handeln. Uppgifterna om en fördröjd produktionsstart kommer därför inte som någon överraskning. Krasst så är det så det brukar vara.

Skillnaden den här gången är att produktionsstarten nu startar ännu senare vilket för svensk del betyder att i bästa fall så kommer iPhone 8 att kunna köpas över disk vid jul, nyår i år.