Det är lätt att vara efterklok

Det är lätt att vara efterklok

Utbrottet av Wannacry, ransomware-programmet och attackerna hade kunnat undvikas och stoppas om drabbade system hade uppdaterats men det är lätt att vara efterklok och medicinska system kan du inte uppdatera riktigt hur som helst.

Microsoft släppte uppdateringar för Windows i mars i år. System och datorer som installerat de uppdateringarna är inte sårbara för Wannacry/Wan-programmet.

Tidsödande

Du ska naturligtvis alltid se till att ha dina datorer uppdaterade men många av de system som drabbats finns på sjukhus och där är det inte riktigt lika enkelt att uppdatera system. Varenda buggfix som ska installeras, vartenda program som ansluts ska testas, utvärderas och kontrolleras och det är en tidsödande process.

Även om det kan handla om en buggfix som rimligen inte borde påverka röntgen, blodtester eller vad det nu kan vara så är processen och protokollet att allt ska testas innan det installeras.

Vi hade en kund som gjorde blodtester med en gammal 386-dator och MS-DOS i flera år efter det att varenda del av systemet var obsolet och utgånget. Anledningen var att det var det system som hade testats och godkänts. Nu var just den här datorn inte ansluten till vare sig Internet eller det lokala nätet så ur säkerhetssynpunkt så var det ett mindre problem men det är ett bra exempel på att inom vissa verksamheter så vare sig kan eller får du sopa in de senaste uppdateringarna hur som helst.

Ursäkt

Huruvida det är en godtagbar ursäkt för de som nu drabbats ska jag låta vara osagt men det kan vara en delförklaring. Det finns garanterat en del IT-tekniker som sitter och förbannar sitt eget slarv och som inser att någon högre upp i beslutskedjan inom kort kommer att utkräva ansvar.

Vi slarvar lite till mans (eller kvins) med att installera uppdateringar och de globala attackerna de senaste dagarna är att avskräckande exempel på vad som kan hända och varför du alltid ska se till att ha de senaste versionerna installerade.

För oss som använder Mac och macOS så är det en allvarlig händelse som inte beror oss, våra datorer. Det är inte detsamma som att vi är immuna eller att vi inte kan drabbas. Det finns ransomware-program för Mac och det finns trojaner för Mac. Låt vara att de är långt mycket ovanligare än på Windows-sidan men de finns.

Råden är de vanliga – klicka inte på okända länkar, ha dina system uppdaterade och ladda inte ned saker från annat än seriösa webbplatser.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This