Betala inte utpressarna

Betala inte utpressarna

Även om det kan vara lockande att betala utpressare om din dator råkats att smittas av ett ransomware-program så är det ingen enkelt utväg. Tvärtom är det stor risk för att du blir lurad igen.

Det finns inga garantier för att du får dina filer upplåsta helt enkelt och det finns gott om avskräckande exempel på kunder som först lurats att klicka på en länk, fått filer krypterade och obrukbara och sedan har lurats igen.

Wannacry

I fallet med Wannacry, det program som använts i de senaste globala attackerna, finns det överhuvudtaget inga garantier. Betalar du så får du inget program, inga dekrypteringsnycklar utan upplåsningen av dina filer görs fjärrstyrt, av hackarna.

De kan i sin tur inte veta att det är du som har betalat och hela processen bygger på att de väljer att låsa upp dina filer och att de klarar av att göra det, fjärrstyrt.

Betala inte

“The odds of getting back their files decrypted is very small,” said Vikram Thakur, technical director at security firm Symantec. “It’s better for [the victims] to save their money and rebuild the affected computers.”

Betala inte är rådet, även om det kan te sig som en enkel utväg att snabbt få tillbaka dina filer.

CSO Online