Attackerna är inte över, ny version hittad på fältet

Attackerna är inte över, ny version hittad på fältet

En ny version av ransomware-programmet Wannacry har hittats på fältet vilket betyder att en ny serie attacker snart kan startas. Den nya versionen är inte knuten till någon domän och kan inte stoppas eller bromsas upp som den tidigare versionen.

Den första versionen var knuten till en domän där data samlades för att visa hur data-masken spreds och vilka attacker som hade lyckats. Genom att registrera denna domän och ta kontroll över den så kunde Wannacry stoppas och antalet attacker minskas.

Ny version

Nu har en ny version dykt upp ute på nätet (fältet) och den här versionen är inte knuten till någon domän vilket gör att det befaras att en ny serie attacker snart kan startas. Dessutom är det måndag imorgon vilket betyder att anställda kommer till sina arbeten och slår på sina datorer.

Fotnot: Wannacry berör endast datorer med Microsoft Windows installerat. Datorer som inte har installerat den uppdatering som Microsoft släppte i mars i år.