Är det mörkläggning vi ser?

Är det mörkläggning vi ser?

Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey och det är omöjligt att ta sig förbi misstanken att det är en mörkläggning vi ser.

Formellt och officiellt så år Comey sparken för att ha misskött utredningen av Hillary Clintons privata e-postserver. En utredning som slutade med att James Comey meddelade att det inte fanns skäl att åtala Hillary Clinton. Mitt under presidentvalskampanjen så gick James Comey också ut och meddelade att FBI skulle utreda nya uppgifter bara för att några dagar innan valet skulle äga rum meddela att det inte fanns skäl att öppna utredningen igen. Det har i efterhand också visat sig att de uppgifter som Comey lämnat under ed vid en utfrågning i den amerikanska kongressen inte var korrekta.

Kritik

James Comey fick hård kritik för att för sina uttalanden och för att påverka presidentvalet och Hillary Clinton sa i en intervju nyligen att Comey uttalanden var en avgörande punkt och att hans besked ledde till Clintons valförlust.

På senare tid så har James Comey och FBI hamnat i fokus sedan den federala amerikanska polisen har inlett en utredningen av Trump-administrationens kontakter med Ryssland och ryska försök att påverka det amerikanska valet.

Starka reaktioner

Reaktioner i USA har varit starka på beskedet att presidenten sparkar FBI-chefen.

New York Times skriver att beslutet är ett eko från Watergate.

Not since Watergate has a president dismissed the person leading an investigation bearing on him, and Mr. Trump’s decision late Tuesday afternoon drew instant comparisons to the “Saturday Night Massacre” in October 1973, when President Richard M. Nixon ordered the firing of Archibald Cox, the special prosecutor looking into the so-called third-rate burglary that would eventually bring Nixon down.

New York Times

Washington Post gör samma koppling och skriver också om krav om en oberoende kommission och utredning som nu kommer både från demokrater och republikaner.

Sen. John McCain (R-Ariz) said he was “disappointed” in Trump’s decision and repeated his call for a special congressional committee to probe the matter. Sen. Richard Blumenthal (D-Conn.) called for a special counsel.

Unless Congress intervened with some type of legislation — which U.S. Rep. Justin Amash (R-Mich.) on Tuesday suggested is possible — the decision to appoint a special counsel would fall to Rosenstein.

Washington Post

Frågan om det är en mörkläggning vi ser är omöjligt att ta sig förbi och en annan viktig fråga är hur en ny FBI-chef kommer att utreda frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.