Design är en pågående process

Design är en pågående process

Design är en pågående process

Jag har ritat visitkort, broschyrer, logotyper, hemsidor, nätbutiker, appar, bilar och reklamprylar. I de flesta fall tas en design fram, den levereras och sedan är det inte mer med det. På senare tid har jag alltmer börjat att inse att design är en pågående process där du måste pröva dig fram.

Det har jag väl egentligen alltid vetat och insett men jag har börjat att designa på ett annat sätt, med en annan metod där jag tar fram något som ser färdigt ut men som egentligen bara är version 1.0. En version som får logga till sig, som jag tittar på, vrider och vänder på och kanske river ned helt och hållet. Sedan börjar jag om. Bygger version 1.5, tittar, vrider, börjar om, plockar bort, lägger till och river.

Process

En pågående process som även kan resultera i att jag lanserar något, testar det, låter designen ligga till sig i en verklig miljö för att se hur den fungerar. Sedan vrider och vänder jag igen och det händer att jag river ned allt och börjar om, igen.

Just nu river jag, bygger, river, testar, vrider och vänder jag på det som har arbetsnamnet Winterkvist 3.0. Det vår nya hemsida som jag jobbat med till och från ganska länge.

Enbart bildmaterialet har tagit lång tid att ta fram. Jag har lekt med redigeringar och inte en enda pryl är verklig, allt är datorrenderat. det är inga foton, inga riktiga bilder utan det är 3D-modeller. Det enda verkliga är det bakgrunder, egna foton och grafik som jag har lagt in.

Struktur

Den första versionen tog bara en dag att göra. Den har jag redan förkastat, rivit och börjat om med. Idag finns ett skal och en ram för version 2.0 där jag har fått in alla texter, nästan men där det saknas lite organisation coch struktur.

För varje gång som jag river och börjar om så kommer jag lite närmare den version som jag kan tänka mig att lansera men inte heller då så är något färdigt. Jag testar, ritar om, testar och ritar om innan det som kan betraktas som den färdiga versionen är klar.

Kunder

Det här är naturligtvis en metod som du inte an använda för kunder. Då måste den presenterade versionen vara den färdiga. Det innebär att testfasen blir kortare men jag har börjar att designa, riva, designa, riva även de projekten.

Riva, börja om, riva, börja om tills det sitter, tills designen fungerar för det var ju det också – det som du tycker är snyggt kanske inte fungerar.

Macken X officiella app är ett exempel. Där har jag ritat om delar och grafiken 10-15 gånger. Jag har testat olika fonter och typsnitt, olika färger och jag har bytt bakgrunder och slides oräkneligt antal gånger.

Detsamma gäller den här bloggen. Jag har provat säkert ett trettiotal olika typsnitt och kombinationer av typsnitt.

Så jag vet inte om jag är designer längre. Jag river det jag har gjort lika ofta.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.