Uber gick bakom ryggen på Apple

    Uber gick bakom ryggen på Apple

 

Använder du Uber och har deras app installerad? Då bör du definitivt läsa vidare för det här är historien om ett företag som använde sin app för att tagga telefoner och som gick bakom ryggen på Apple. Avslöjandet görs av ansedda New York Times.

Dessutom gjordes taggningen och identifieringen med ledningens goda vilja och Travis Kalanick instruerade sin egna utvecklare att försöka dölja övertrampen för Apple, som var Uber på spåren. Uber såg till att deras otillåtna kod inte aktiverades och användes i närheten av Apples huvudkontor i Cupertino för att lura Apple.

Ultimatum

Vid ett möte 2015 ställdes Travis Kalanick inför Tim Cook.

“So I’ve heard you’ve been breaking some of our rules.”

Budskapet var glasklart – sluta med trixandet och brotten mot Apples regelverk eller så kommer Ubers app att kastas ut ur App Store. Något som hade slagit direkt mot Ubers hela verksamhet, som bygger på att användarna ska kunna boka transporter via en app. Det hade kunnat kosta Uber miljoner i uteblivna intäkter.

Det här skulle kunna vara en historia om hur långt Apple är villiga att gå för att skydda oss användare. Hur Apple sätter tumskruvar på även de stora företagen i App Store men det är det inte.

På spel

Det är en historia om ett företag vars chef är villiga att tänja på alla regler och hur han till och med är beredd att sätta hela Ubers framtid på spel.

New York Times har lagt ned mycket stora resurser på att gå till botten med hur Uber styrs, vilka beslut som fattas och på vilka grunder.

Genom att fuska, ta genvägar och lura sig fram när det behövs för att vinna så har Travis Kalanick byggt upp ett miljardföretag. Ett företag som just nu skakas av interna strider, chefer som slutar, anklagelser om att ha stulit mjukvara från Google och för att ha en minst sagt sunkig syn på kvinnor. Det är ett djuplodande porträtt av chefen för ett av de snabbast växande företagen, globalt. Det är också en förklaring till varför Uber ständigt hamnar i mediernas fokus och ofta hamnar på kollisionskurs med omvärlden.

New York Times

Fotnot: I en första version av New Times artikel skrevs det att Uber följde och samlade in data om en användare även efter det att Ubers app raderats från en telefon. Något som är tekniskt omöjligt. Detta har sedan ändrats till att det handlar om taggning vilket betyder att Uber registrerade enskilda telefoner för att hålla reda på om en enskild telefon hade haft appen installerad tidigare. Gissningsvis genom att registrera varje enskild iPhones unika UDID. Något Apple stoppade och förbjöd 2012.

Det betyder att Uber visste om en telefon hade haft Ubers app installerad tidigare. Uber visste också, mycket väl, att det var förbjudet men de gjorde det i alla fall därför att det gagnande Ubers syften att försöka att lösa ett problem med falska konton och falska beställningar. Artikeln är en smula vag när det gäller de tekniska detaljerna på hur Uber försåg en iPhone med ett slags tekniskt fingeravtryck så det är min personliga gissning att det kan handla om att Uber hittat ett sätt att använda det som kallas UDID eller på annat sätt registrera och identifiera en enskild iPhone. Det betyder inte att Uber samlat in data och kartlagt användare även efter det att deras app raderats vilket en del medier rapporterat.