Touch ID kan placeras på baksidan

Touch ID kan placeras på baksidan

Nu samlas det alltfler tecken på att Apple verkligen på allvar överväger att placera Touch ID-funktionen på baksidan av nästa modell av iPhone. De senaste uppgifterna kommer från Sonny Dickson som har en mycket god historik när det gäller uppgifter om Apple.

Hur avigt och bakvänt det än kan te sig sig kan det vara så att Apple inte har något val. Det är tekniska lösningar som kolliderar med varandra för att uttrycka det enkelt.

Stor skärm

Apple satsar på en ny, stor OLED-skärm i nästa modell. En skärm spm ska gå i det närmaste ända ut i kanterna på telefonen. Det i sin tur innebär att det inte finns plats över till en fingeravtrycksfunktion, Touch ID.

Touch ID-funktionen skulle du kunna placeras under skärmen men då infaller sig nästa fråga och problem – fungerar det tillräckligt tillförlitligt?

Touch ID är en viktig säkerhetsfunktion och det kan betyda att för att den ska fungera säkert och pålitligt så går den inte att bygga in i skärmen.

Bilden är en rendering

Prototyp

Bilden och de ritningar som publicerats hittills kan också vara protoyper, testenheter. Det vet vi inte med säkerhet heller men Alltmer pekar nu ändå mot att Touch ID kan placeras på baksidan.

Det i sin tur utmanar vårt sätt att använda vår telefon och det utmanar alla tillverkare av skal, skydd och omslag. I sammanhanget är det också viktigt att påpeka att det också finns uppgifter om att Apple kan komma att införa ytterligare en säkerhetslösning – ansiktsigenkänning med en 3D-kamera. Det senare är viktigt eftersom det för att du inte kan hålla upp en bild framför kameran och enkelt lura funktionen som det är möjligt att göra som med Samsungs Galaxy S8.

Mindre viktig

I kombination med Touch ID så kan det innebära att Touch ID-funktionen blir något mindre viktig. Du kan låsa upp din iPhone med pinkod, en bild på ditt ansikte eller Touch ID. Du har med andra ord fler val och du har ett nytt val som kan betyda att du inte behöver trycka eller lägga ditt finger på baksidan av telefonen – något som faktiskt inte känns så avigt som det kan te sig. Jag har själv provat och delvis tänkt om och ändrat min åsikt. Det är inte lika smidigt som när du kan titta på finger och knapp men som sagt det är inte heller så avigt och svårt som det kanske låter.