Spansk polis har gripit misstänkt rysk hackare

Spansk polis har gripit misstänkt rysk hackare

Spansk polis har gripit en misstänkt rysk hackare på begäran av amerikanska myndigheter via en internationell arresteringsorder. Den ryske medborgare misstänks för att vara inblandad i intrången och försöken att påverka det amerikanska presidentvalet.

Den ryske medborgaren, Pyotr Levashov, greps av spansk polis i Barcelona och i några medier så beskrivs han som programmerare.

Krebs

Brian Krebs, Krebs Security, vet dock vem Pyotr Levashov är och att han i underjordiska kretsar går under namnet “Severa” ett alias som förekommer ofta speciellt bland ryska kriminella som ägnar sig åt digitala brott.

According to numerous stories here at KrebsOnSecurity, Levashov was better known as “Severa,” the hacker moniker used by a pivotal figure in many Russian-language cybercrime forums. Severa was the moderator for the spam subsection of multiple online communities, and in this role served as the virtual linchpin connecting virus writers with huge spam networks — including some that Severa allegedly created and sold himself

Brian Krebs

Presidentvalet

Den här gången handlar dock inte de primära misstankarna om spam och bedrägerier utan om inblandning i och försök att styra det amerikanska presidentvalet.

Spanish authorities arrested the suspect based on an international arrest warrant issued by US law enforcement. US authorities plan to request his extradition.

As of now, no details are available about his arrest outside of the accusations of hacking and meddling with the US election process, accusations revealed by his wife during an interview with Russian press agency RT.

Bleeping Computer

 

Läs också: Tveksamma uppgifter om gripen ryss

Missa inte Mackens fråga!
Share This