Robert W. Taylor har gått ur tiden

Robert W. Taylor har gått ur tiden

Robert W. Taylor avled i sitt hem, 85 år gammal, på lördagen. Har du aldrig hört talas om honom så beror det på att de första pionjärerna, när det gäller datorer, internet och den teknik vi idag tar för given, inte har fått den uppmärksamhet de borde.

Robert W. Taylor började sitt arbete inom Pentagon 1966 som ansvarig för director of the Information Processing Techniques Office som var en del av the Advanced Research Projects Agency, ARPA. Redan första dagen på sitt nya jobb så insåg Taylor vad de behövde. ARPA var ansvarigt för tre projekt som alla kommunicerade via sin egen terminal och på sitt eget sätt. ARPA behövde ett nät där alla kommunicerade på samma sätt.

ArpaNet blev prototypen för det nät vi alla använder idag, Internet. Två år senare, 1968, var ArpaNNet färdig och 1971 skickades det första meddelandet, e-post.

“I went to see Charlie Herzfeld, who was the head of Arpa, and laid the idea on him,” Mr. Taylor recalled in an interview for this obituary. “He liked the idea immediately, and he took a million dollars out of the ballistic missile defense budget and put it into my budget right then and there.” He added, “The first funding came that month.”

SFGate

Taylor

Robert W. Taylor var född 1932 och adopterades kort efter födelsen av Raymond och Marie Taylor. Pappan var metodistpastor och det betydde att familjen flyttade mellan olika församlingar under flera år. Han tog sin examen vid universitetet i Texas i ämnet experimentell psykologi och intresserade sig för samspelet mellan människa och maskin. Under arbetet med sin forskning stötte han på dåtidens datorer som hanterades med hålkort och av män i vita rockar.

Tidsödande, långsamt och mycket ineffektivt och Taylor insåg att om datorer skulle kunna bli ett hjälpmedel så måste fler kunna använda tekniken.

Xerox

Efter några år inom Pentagon så började han jobba vid Xerox Palo Alto Research Center, eller PARC som det kallades Kalifornien, 1969. Alla som kan sin datorhistoria vet att just den lilla avdelningen inom Xerox var avdelningen som tog fram mycket av det som vi alla använder idag, en skärm med ikoner, tangentbord och datormusen. Det är den här avdelningen som får order att ta emot och släppa in besökare från ett annat företag. Ett litet företag som heter Apple Computers. Xerox trodde aldrig på det Taylor och hans kollegor utvecklade och därför kunde de lika gröna visa upp det för besökare.

Även ett annat företag besökte PARC, Microsoft, och fick samma genomgång av det som avdelningen hade utvecklat.

Robert W. Taylor fick tre söner och tre barnbarn.