Malware för Mac har ökat med flera hundra procent på ett år

Malware för Mac har ökat med flera hundra procent på ett år

Malware för Mac har ökat med 744 procent på bara ett år rapporterar MacAfee men det finns skäl till att granska siffrorna lite ytterligare då hotet dessbättre inte alls så allvarligt som det kan se ut.

Till att börja med ska sägas att McAfee registrerat 460 000 incidenter/smittor. Även om det låter mycket så jämför det med 600 miljoner incidenter och smittor när det gäller Microsoft Windows.

Jämför det med Android där 15 miljoner incidenter registrerades.

AdWare

Av de incidenter som McAfee registrerat så är merparten, en stor bred majoritet så kallad Adware. Irriterande men på det hela taget ofarliga anonsprogram. Det är program som kapar din sökmotor, som skickar in annonser på hemsidor du besöker och som kan raderas och tas bort med att återställas inställningarna i din webbläsare eller städa datorn med de underhålls- och säkerhetsprogram som finns för macOS.

Det är inte detsamma som att hotet inte finns och inte detsamma som att det inte finns anledning att hålla ett extra öga både på utvecklingen din din Mac-dator.

Rapport

MacAfees rapport visar att intresset från bedragare och kriminella när det gäller Mac ökar, även om det just nu, i skrivande stund, handlar om ett mycket litet antal incidenter i jämförelse med alla andra plattformar. Huruvida det är en trend eller en tillfällig uppgång återstår att se.

Missa inte Mackens fråga!
Share This