Macken reder ut tvisten mellan Apple och Qualcomm

Macken reder ut tvisten mellan Apple och Qualcomm

Apple stämde nyligen en av sina stora ch viktigaste leverantörer Qualcomm på över en miljard dollar. Qualcomm svarade med en stämning av Apple. Macken försöker reda ut vad striden handlar om.

Qualcomm levererar kretsar och teknik till hela mobilbranschen, även till Apple. Det är bland annat viktiga kretsar för kommunikationen, modem. I denna teknik ingår inte bara Qualcomms kretsar utan även licenser och patentavgifter.

Apple

Apple menar att Qualcomm tar ut upptill fem gånger högre licensavgifter än andra leverantörer. Apple menar vidare att Qualcomm även tvingar till sig avgifter för teknik som de aldrig har varit med om att utveckla.

Enligt de handlingar som lämnats in till domstolen så handlar det om i snitt 15 dollar per såld iPhone.

Qualcomm

Qualcomm bestrider alla Apples krav och hävdar att Apple aldrig hade kunnat utveckla sina produkter utan Qualcomms teknik. I en stämning hävdar Qualcomm även att Apple medvetet ströp ned Qualcomms teknik och kretsar för att enheter som hade Qualcomms kretsar under skalet inte skulle vara påvisbart snabbare än motsvarande enheter som hade Intels kretsar under skalet. Den anklagelsen gäller iPhone 7 och iPhone 7 Plus.

Fällda

Det finns en hel del som talar för att Apple har rätt i den här tvisten. Qualcomm har nämligen fällts flera gånger efter liknande anklagelser och det pågår en parallell utredning av Qualcomm som görs av amerikanska myndigheter.

Blackberry vann nyligen i domstol och Qualcomm dömdes att betala tillbaka 815 miljoner dollar i patentavgifter och skadestånd.

För två år sedan, 2015, sedan fick Qualcomm betala 975 miljoner dollar i Kina efter brott mot konkurrenslagstiftningen.

I december 2016 fälldes Qualcomm på nytt av Sydkoreanska myndigheter och fick betala 865 miljoner dollar i skadestånd.

Det finns som sagt utredningar av Qualcomms avgifter och avtal i USA och även EU-myndigheterna uppges ha inlett en preliminär utredning av teknikjätten.

Missa inte Mackens fråga!
Share This