Ledsen Apple men det tåget har gått

Ledsen Apple men det tåget har gått

Apple kallar till sig en skara utvalda journalister för att berätta att de kommer att uppdatera Mac Pro och att Apple är beslutna att stå fast vid och stötta professionella användare. Ledsen Apple men det tåget har gått.

Apple har en serverlösning, en plugin och ett tillägg till macOS. Det är en serverlösning för hemmabruk, inte mer och absolut ingenting för en professionell användare. Det är också en serverlösning som Apple lämnat mer eller mindre vind för våg och som de flesta har övergett eller kommer att överge.

Försöker Apple lova att de ska erbjuda professionella användare en serverlösning så har det tåget gått för länge sedan.

Rund dator

Apple har också en dyr, professionell rund dator, Mac Pro som uppdaterades senast för tre år sedan. Den har uppdaterats en gång på fyra år sedan lanseringen. Försöker Apple nu lova bättre och tätare uppdateringar av Mac Pro för att locka tillbaka professionella användare så har det tåget också gått. Det faktum att Apple nu uppdaterat hårdvaran och sänkt priset förminskar inte det faktum att det tog tre år. Löften om en ny, flexiblare Mac Pro, en helt ny modell, fast först nästa år gjuter lite olja på vågorna med betoning på lite.

Jag har svårt att se att försäljningen av Mac Pro skulle skjuta fart nu. Det krävs mer för att övertyga kundgruppen.

Misshandlat

Apple har sedan många år tillbaka misshandlat de professionella användarna och förbrukat det förtroendekapital som hade byggts upp. Final Cut gjordes om från grunden och orsakade ett ramaskri bland proffsen när den första nya versionen lanserades. Den saknade flera viktiga, fundamentala funktioner som Apple lovade skulle komma senare. Apple gick från att ha en skara trogna, videoredigerande kunder, till att ha en skara avhoppare som bytte från Final Cut till Adobe Premiere och andra videoredigeringsverktyg.

Kritikstormen växte till sådan styrka att Apple till slut lade ut den gamla versionen av Final Cut så att folk kunde vända tillbaka medan de väntade på att Final Cut X skulle komma ifatt. Idag är Final Cut X där men det har tagit tid och ingen ska förledas till att tro att videoredigerarna har glömt.

MacBook Pro

Nya MacBook Pro, med eller utan touchbar, har tagits emot med blandade intryck. Apple har dessutom haft kvalitetsproblem och jag känner mer än en professionell användare som fått lämna igen sin nya dator, fått den utbytt och som därmed fått gå tillbaka till sin gamla dator i veckor medan de väntat på en utbytes-datorn. Kom då ihåg att nya MacBook Pro är en dyr professionell dator.

Proffs som köper en dyr dator, upptäcker kvalitetsproblem och bristande funktioner gläds naturligtvis åt Apples garantier, och åt att datorn byts ut, men de jublar inte över att de måste gå tillbaka till sin gamla dator därför att datorn som de köpt för 25 000 kronor eller en bit över 30 000 kronor måste bytas ut.

Tåget har gått

När sedan de närmare två år gamla MacBook Pro-modellerna finns kvar i sortimentet men med oförändrat pris så förväntar sig Apple tydligen att deras återförsäljare antingen kan lyckas att sälja nya datorer för 25-35 000 kronor, alternativt sälja gammal hårdvara för samma pris som när datorerna var nya.

På punkt efter punkt så har Apple övergett proffsen. Det betyder inte att professionella användare inte kommer att fortsätta att använda en Mac men de har sedan länge valt andra lösningar på serversidan. De är skeptiska till Mac Pro och flera av dem har valt att lämna tillbaka sin nya MacBook Pro och istället lägga pengarna på en SSD-disk till sin gamla dator i kombination med mer RAM-minne.

Ledsen Apple men det här tåget har gått.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This