Kommer Apple att sätta Touch ID på baksidan av nya iPhone?

Kommer Apple att sätta Touch ID på baksidan av nya iPhone?

Nya bilder och nya uppgifter har publicerats ute på nätet där det bland annat hävdas att Apple kommer att placera fingeravtrycksfunltionen på baksidan av nya iPhone 8.

Till stöd för de uppgifterna så har bilder som hittats i kinesiska Weibus forum publicerats.

Personligen så sätter jag liten eller i stort ingen tilltro till ritningar som publicerats anonymt i ett forum. Allra minst i ett forum där mer eller mindre vilda Apple-rykten publiceras regelbundet.

Specifikationerna

Den som läser specifikationer för ritningen i bilden ovan kan också konstatera att om det där är nya iPhone 8 så har kamerorna bak placerats i en rad och enheten kommer att vara, håll i er nu, 1.5 millimeter tjockare än iPhone 7. Nya iPhone 8 skulle i så fall vara lika tjock som iPhone 5C som lanserades 2011. Den som kan sin Apple-historia och som vet hur besatt chefsdesignern Jonny Ive är vid att kapa hundradels millimetrar för att göra prylarna allt tunnare inser också snabbt det orimliga. Förutom då att placeringen av kamerorna på baksidan får en designer att skrika högt av skräck och avsky. Nu kan det ju finnas tekniska skäl till att placera kamerorna på höjden – det finns uppgifter om ansiktsigenkänning med 3D-funktion nämligen.

Talar för

Oavsett det så finns det förklaringar som faktiskt talar för att Touch ID kan komma att placeras på baksidan och det är om Apple inte hittar en lösning för att ha en säker fingeravtrycks-funktion under en del av skärmen, på framsidan.

Nya iPhone 8 uppges ju ha OLED-skärm ända ut i kanterna och helt sakna en hemknapp. Ponera att Touch ID inte går att göra tillräckligt säker och funktionsmässigt fungerande med en sådan skärm så återstår inte många andra val än att sätta Touch ID-funktionen på baksidan.

Vad talar emot en sådan lösning då?

Huvudsakligen att det gör Touch ID mindre användbar och mycket ologiskt placerad.

Ansiktsigenkänning

Apple skulle därför kunna satsa på ansiktsigenkänning, face recognition, som alternativ. Samsung har gjort det i nya Samsung galaxy S8 och den funktionen går att lura med att vanligt, hyggligt skapt foto så frågan år hur mogen den tekniken är och hur säker den är.

Till det kommer strikt juridiska komplikationer. Du har rätt att neka amerikansk polis från att använda dina fingeravtryck för att låsa upp din telefon men inte ditt ansikte. Det är väl inte otänkbart att det kan inverka på Apples beslut på huruvida lösningen ska tas med i iPhone 8 eller inte.

Inte ta gift

Hur som helst – jag tänker inte ta gift på att Apple inte placerar Touch ID på baksidan men jag bedömer det som mycket osannolikt helt enkelt därför att det inte är en elegant, logiskt och snygg placering. Det är inte Apple helt enkelt.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This