Hur kan du kalla dig skribent och inte ens läsa på?

Hur kan du kalla dig skribent och inte ens läsa på?

Apples uppdateringar, lanseringar och produkterna följer ett visst mönster, cykler. Det gör domedagsartiklarna också. Ni vet de där som berättar för oss att nu är Apple dömda till undergång igen och som skrivs av ett enda skäl – att få in Apple i rubriken.

Nu är det dags igen. Apple är dömda till undergång därför att iPad inte säljer lika bra som tidigare och därför att Samsung kommit ut med en ny modell.

Jag undrar om de här krönikörerna ens bryr sig om att läsa på?

Faktaunderlag

Orkar de överhuvudtaget samla ihop lite faktaunderlag, lite statistik eller dundrar de bara på och skriver det som senast rusade genom deras hjärna?

Analysföretaget IHS publicerade nyligen sin sammanställning, sin analys, över de telefoner som sålde bäst 2016.

Apple lägger beslag på de fyra första platserna.

När det gäller iPad så har försäljningen sjunkit för hela branschen, för alla tillverkare, så det ser mer ut att handla om en mognande marknad än något annat. Alla soldriven ett företag och som har till uppdrag att analysera företag vet att verlmsaheter förändras. Ett företags överlevnad kan betygsättas utifrån dess förmåga att förändras. I Apples fall så handlar det om att marknaden går från hårdvara till tjänster., mycket enkelt uttryckt. Vi köper färre iPads men är villiga att betala mer för tjänster. Även det enkelt uttryckt. Så Apples överlevnad handlar primärt inte om antalet sålda iPads, då hela branschen hela marknaden backar. Apples överlevnad handlar om hur duktiga Apple är på att fånga upp trenden som går mot tjänster på nätet.

Jag skulle vilja påstå att Apple är förbannat duktiga i att sälja mer och mer tjänster och kompensera sig för bortfallet när det gäller försäljningen av iPad. Apples egna siffror ger stöd för det påståendet nämligen. Läs valfri kvartalsrapport och jämför. Apple redovisar en mycket snabb tillväxt för sina tjänster. Det handlar om en tvåsiffrig tillväxt från kvartal till kvartal.

Soppa på en spik

Detta tycks nu inte spela någon roll när det ska kokas soppa på en spik och vävas samman en ny undergångsartikel som kan bygga på något så tunt som att nya iPhone saknar hörlursuttag.  Jo, du läste helt rätt. Nästa iPhone kommer inte heller att ha något 3.5-tums uttag för hörlurar, precis som iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Därför kommer nästa iPhone inte sälja särskilt bra därför att den inte heller har ett traditionellt hörlursuttag.

Mot bakgrund av hur bra de båda modellerna av Apples telefon faktiskt, de facto, har sålt så dristar jag till att påstår att den debatten är stendöd.

Saknar all logik

Den har i vart fall inte påverkat försäljningen av den här modellen och att tro att den skulle påverka försäljningen av nästa modell saknar all logik.

Det är ungefär lika intelligent som att peta ihop krönikor som går ut på att Apple måste införa 3.5-tums uttaget igen och samtidigt fastslå att Apple historiskt aldrig backat från den här typen av beslut.

“Jag vet att ni aldrig backat från ett beslut tidigare och jag vet att ni inte kommer att backa från det här beslutet men ni måste backa från det här beslutet.”

Du här själv hur dumt det låter.

Läs på

Jag begär inte att du ska älska Apple. Du behöver inte tycka om Apple och du behöver absolut inte hålla med mig men gör ditt jobb om du ska kalla dig skribent och om du får betalt för att skriva.

Det minsta du kan göra, och ska göra, är att visa dina läsare den respekten att du inte sitter och hittar på saker utifrån ett produktblad eller för att du tror att AirPods ramlar ur öronen.

Ska du kalla dig teknikexpert så kan du väl åtminstone ge intryck av att kunna något?

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This