Hårdvara betyder inte allt

Hårdvara betyder inte allt

Jag har sedan flera år envist hållit fast vid att Windows-anhängarnas mantra om att Apples datorer har för dålig hårdvara inte är helt korrekt och jag har envist hävdat detsamma när det gäller Android. Bättre hårdvara är inte per automatisk detsamma som en bättre enhet och snabbare pryl.

Sedan jag bytte till Mac för tio år sedan så har mitt teknikintresse minskat drastiskt när det handlar om hårdvaran i mina prylar. Det är helt enkelt inte intressant och jag vet inte vilket grafikkort som sitter i min iMac 5K och jag har inte en susning vilken hårdvara som sitter under skalet i min MacBook Air. Jag har inget intresse av att veta det heller.

Göra

Det viktiga är vad jag kan göra med min iMac 5K, min MacBook Air, min iPhone 7 Plus och min iPad Pro. Vad kan jag skapa med dem, hur bra fungerar de för olika uppgifter och det viktiga är om och hur de sätter gränser för min kreativitet.

Jag tillhör dem som tycker att benchmark-tester är lite trubbiga instrument för att komma fram till vilken prestanda en pryl egentligen har. Det spelar liten eller ingen roll att din nya telefon har grym prestanda på ett antal räkneoperationer om den fortfarande känns långsam när det handlar om att starta appar.

Benchmark-testerna borde kompletteras med konkreta användartester.

Höra talas om

Hur snabbt startar Photoshop, Pixelmator i min dator och i min iPad Pro?
Hur snabbt, eller långsamt, går det när jag vill öppna en stor videofilm i Final Cut X?
Hur funkar det att kopiera en stor fil?
Hur snabbt startas och avslutas appar?

Det är några exempel på funktioner och operationer som är viktigare än rena räkneoperationer och det här är Apples ess i rockärmen. Det som Android-anhängarna inte vill höra talas om.

De sitter med sina produktblad i handen och känner sig oerhört nöjda med sitt val. Bredvid dem sitter Windows-användarna och tycker att de gjort ett klipp som köpt bättre hårdvara lite billigare.

Bistra

Den bistra sanningen är att det inte spelar någon avgörande roll. Apple optimerar och anpassar sin hårdvara vilket gör betydligt mer för prestandan. Det gör så mycket att en telefon med 6 GB RAM, tre gånger mer än iPhone 7S 2 GB RAM, är dubbelt så långsam på att starta appar. Samsung Galaxy S8 är Samsungs nya flaggskepp,och det är en helt ny modell, är upptill fyra gånger långsammare på att starta appar än iPhone 7.

Så den viktiga frågan är vad det spelar för roll att du sitter med den grymmaste hårdvaran om din enhet ändå inte är särskilt snabb, eller så snabb som den borde kunna vara?

Vad ska du med 6GB RAM till om det tar dubbelt så lång tid att starta och avsluta en app?
Vad ska du med 4 GB RAM till om det tar fyra gånger så lång tid att starta och avsluta en app?

Det är klart att det svider. Jag förstår det.

Missa inte Mackens fråga!
Share This