Här är de säkra meddelande-tjänsterna

Här är de säkra meddelande-tjänsterna

Glöm Instagram, Skype, Snapchat, Twitter och Hangouts om du vill skicka meddelanden på ett säkert sätt. Här är apparna, programmen och tjänsterna som du ska använda istället.

Nyckel-ordet i sammanhanget är end-to-end vilket betyder att meddelandet lämnar dig i krypterad form, skickas i krypterad form och når mottagaren i krypterad form. Hela kommunikationen, end-to-end, är skyddad och krypterad.

Varför

Varför ska du då bara använda säkra meddelandetjänster kanske du frågar dig? Du har ju inget att dölja och ingen kan ju vara intresserad av det du skriver.

Vi har alla något att dölja och vi har rätt att dölja det också. Alla har rätt till en privat sfär och det är inte bara jag som tycker det. Det gör FN också och det finns en fara i alla de hör tjänsterna – vi kommer  för eller senare att skicka personlig information. Sådant som vi vill att det ska stanna mellan avsändare och mottagare. Därför ska du se till att skydda din kommunikation.

Slå på

Facebooks Messenger, Telegram, Googles Allo och Line har funktionen inbyggd men du måste komma ihåg att slå på och aktivera den så det är appar och tjänster som jag inte heller rekommenderar. Från kan synpunkt är det fullständigt obegripligt att implementera end-to-end kryptering och skydd och sedan inte aktivera det som standard, påslaget och alltid aktivt såvida användaren då möjligen inte slår av det istället fär tvärtom.

Rekommenderas

En app, ett program och en tjänst har du redan – Apples iMessage. Här skyddas all kommunikation. Signal och Confide är två andra tjänster som har samma skydd, liksom WhatsApp och Dust.

. iMessages
. Dust
. Signal
. WhatsApp
. Confide

Där har du apparna, programmen och tjänsterna som du kan lita på.