Facebook är en dålig affär för mediehusen

Facebook är en dålig affär för mediehusen

När Facebook lanserade det som kallas “Instant Articles” så skulle den nya funktionen revolutionera nyhetsjournalistiken, lovade Facebook. Användarna skulle få nyheter direkt is ITT flöde via den sociala tjänsten men det blev en bra affär för Facebook och en dålig affärs för de deltagande mediehusen, skriver The Verge.

Inom medierna rådde det delade meningar om Facebooks erbjudande. Instant Articles innebär rent konkret att nyhetstexter som skrivs av mediehusen publiceras inom ramen för Facebooks plattform. Samtidigt så finns en enorm skara användare och potentiella läsare på den sociala tjänsten och det fanns även tidningar som var positiva till Facebooks lansering.

Avhopp

Nu hoppar flera stora leverantörer av tjänsten och funktionen, skriver The Verge.

But two years after it launched, a platform that aspired to build a more stable path forward for journalism appears to be declining in relevance. At the same time that Instant Articles were being designed, Facebook was beginning work on the projects that would ultimately undermine it. Starting in 2015, the company’s algorithms began favoring video over other content types, diminishing the reach of Instant Articles in the feed. The following year, Facebook’s News Feed deprioritized article links in favor of posts from friends and family. The arrival this month of ephemeral stories on top of the News Feed further de-emphasized the links on which many publishers have come to depend.

Video

Enligt The Verge så har förändringar av tjänsten lett till avhoppen i kombination till att de som leverera material har konstaterat att det inte var en särskilt god affär. Facebook premierar numera video, före text, vilket betyder att tidningarna nyhetsartiklar missgynnas.

Nu, två år efter lanseringen, så har flera stora hoppat av – New York Times, Forbes, LA Times och Chicago Tribune har lämnat Facebook medan andra, CNN, Wall Street Journal och New York Daily News publicerar långt mindre material idag än vid starten.

The Verge

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This